Közeledik a határidő

2018.05.07. 11:30

Egy nap maradt a választási plakátok eltávolítására

A választási törvény szerint a szavazás napjához képest 30 napon belül el kell távolítani a kihelyezett kampányplakátokat. Esetünkben ez azt jelenti: kedden délután 4-től szabálysértő a kint felejtett választási plakát.

Sági Zoltán

Nem a villanyoszlopokon lévő plakátok leszedésével szokott gond lenni

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A jogszabály szerint a plakátot annak kell eltávolítania, aki azt kihelyezte, vagy akinek érdekében kihelyezték – és ez a szövegezés már sejteti, hogy némi játéktér akad a kibúvóknak. Figyelembe véve továbbá, hogy a választások után hány korábbi kampányhirdető lehetetlenült el anyagilag, szinte bizonyos, hogy az önkormányzatokra idén is hárul tennivaló, és csak remélhető, hogy az eltávolítás költségeit lesz kinek kiszámlázniuk.

Az FMH megkereste Székesfehérvár önkormányzatát, ahol kérdésünkre, hogy alkalmazza-e a város az „eltávolít, majd kiszámláz” megoldást, a helyi választási irodától az alábbi tájékoztatást kaptuk: „Városunkban a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. írásban kereste meg a pártokat és a jelölőszervezeteket, előzetesen felhívva figyelmüket a jogszabályban foglaltakra. Május 8-át követően a városgondnokság a még közterületen lévő plakátokat dokumentáltan fogja eltávolítani és annak díját a jelölőszervezet részére kiszámlázni.” Mint hozzátették még, tapasztalataik szerint a jelölőszervezetek többsége már megkezdte a kihelyezett választási plakátok eltávolítását – amelynek határideje még nem járt le.

Nem a villanyoszlopokon lévő plakátok leszedésével szokott gond lenni
Fotós: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Korábban Tóth János, a Jegyzők Országos Szövetségének (JOSZ) elnöke a részletekre is kitérve elmondta: a gondot általában nem a fizetett reklámhelyek okozzák. Nem az óriásplakátokkal, a citylightokkal és a villanyoszlopokon lévő „elefántfülekkel” van baj, hiszen azokat a tulajdonos cégek úgyis leszedik, hanem a falragaszokkal, amelyek ráadásul gyakran csak úgy távolíthatók el, hogy közben megrongálják az alatta lévő felületet. A JOSZ-elnök szerint csak a kampány idejére kihelyezett mobil hirdetőtáblákon szabadna engedélyezni a plakátolást, mert ha ez bekerülne a szabályok közé, könnyebb dolga lenne mindenkinek. Május 8. után egyébként a lakók is eltávolíthatják azokat a választási falragaszokat, amelyek zavarják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában