A horgászok 2019-ben térhetnek vissza

2018.05.09. 14:00

Jövőre újjáéled a cikolai horgászparadicsom?

„Kár érte, mert 25-30 éve a megye egyik legjobb tórendszere, horgászvize volt. A régi öregek itt fogták életük nagy pontyait” – mondta a minap egy meglett korú, Adony-környéki horgász, az itt nem közölhető véleményét sem titkolva el azokról, akik hagyták leromlani a Líviai-tavakat.

Sági Zoltán

A tórendszer a jelenlegi állapotában Fotó: Kozmér Amanda

Mikor meghallotta, hogy a víz ismét gazdára talált, elcsendesedve visszakérdezett: „húsz évre?” Arcára kiült a gondolat: ha ezek is elrontják, akkor ő már az életben nem látja viszont a régi szép időket.

A korábbi üzemeltetők alatt az egykor legendás tavak és azok környezetének állapota jelentősen leromlott. A több nagyobb tóból álló rendszer gyakorlatilag egybeszakadt, a zsilipek, egyéb berendezések tönkrementek. A halállomány szintén leromlott, a ragadozók elszaporodtak, egyes partszakaszok járhatatlanná váltak. A tavak környezetét leginkább gondozatlan nádasok jellemzik. A víz sekély, sok esetben a közepén sem haladja meg az egy méteres mélységet. A stégek rossz, sokszor életveszélyes állapotúak. A halászház felújításra szorul.

Ebben az állapotban nyerte el 2017 novemberében a Magyar Halgazdálkodási Természetvédelmi Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Cikolai-tavak üzemeltetési jogát. A céget jegyző három fiatal vállalkozó, a rácalmási Kovács Márk, adonyi Kozmér Attila és a sárbogárdi Killer Gábor családi halászgazdaságból hozott tapasztalattal, határozott elképzelésekkel, és a tórendszer tágabb környezetét is kedvezően érintő tervekkel nyújtotta be nyertes pályázatát.

Egyelőre azonban a közvetlen életmentés feladata hárul rájuk: a tavalyi halpusztulásból megmaradt minimális állomány számára kell az idő közben kicsit megemelkedett vizet olyan állapotban tartaniuk, hogy se az oxigénhiány, se az iszapból felszabaduló kénhidrogének ne okozzanak további veszteségeket. Terveik szerint a horgászok 2019. május 1-én térhetnek vissza a tavakhoz, addig azonban mindenkit arra kérnek, a felújítási munkák zavartalanságának biztosítása érdekében kerüljék a part menti, lezárt területeket.

A partszakaszok, a gátak és zsilipek, a meder és a vízminőség, és természetesen a halállomány: egyszóval minden megújulásra vár, megújításra szorul. A munkálatokat a vállalkozás saját erőből kezdte meg, de folyamatosan pályázik az elérhető uniós forrásokra is, a hatalmas környezeti értékek maradéktalan rekultivációja érdekében.

A tórendszer a jelenlegi állapotában Fotó: Kozmér Amanda

Halászház

Az üzemeltetők távlati tervei közé tartozik, hogy a halászház funkcióját megtartva egy olyan épületegyüttes hozzanak létre, amely a területre érkező sporthorgászoknak is szálláshelyet biztosít, egy tavakra néző rendezvényterem kialakításával pedig szakmai konferenciákat, céges rendezvényeket, esküvőket is vendégül látnának.

Sporthorgászat

Ezen a téren a cél: a horgászszövetségekkel karöltve visszahozni a 80-as, 90-es évek kedvelt és nagy presztízsű horgászparadicsomát. Ezen túl, az új trendnek megfelelően, egy bojlis tó is létrejön.

Ökoturisztika

A tórendszer körül gyalogos és kerékpáros túraútvonalak kialakítására kerül sor, továbbá a védett fajok megfigyelésére alkalmas madárlesek épülnek, és vízi információs táblarendszer kerül kihelyezésre.

A Cikolai-tavak a tervek szerint komplex élményhelyszínné válnak tehát, ahol nem csak a horgászok, de a családtagjaik sem unatkoznak majd, és az is megtalálja számítását, aki nyugalomra, kikapcsolódásra, a természeti környezet szépségeinek élvezetére vágyva érkezik. Az csak a ráadás, hogy a tórendszer körüli aktivitás munkahelyeket is teremt majd a halászatban és a vendéglátásban. Csak győzzük kivárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában