Mindennapi hősök

2018.05.04. 14:30

Száznegyvenöt éve értünk élnek a fehérvári tűzoltók

Az esemény alkalmából tűzoltó családi és nyílt nap lesz szombaton, május 5-én a Bregyó-közben.

Elekes Gergő

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Széchenyi Ödön, a „tűzpasa”

Gróf Széchenyi István fia, Széchenyi Ödön életének egy meghatározó élménye volt az 1860. szeptember 2-án Nagycenken és Fertőszentmiklóson kitört két tűzeset, amikor személyes példát mutatva vett részt a mentésben. Ekkor látta meg az emberek szenvedését, a szervezetlenséget és a tehetetlenséget a tűz pusztításaival szemben. Ez volt az elindítója és első lépcsőfoka a szervezett tűzoltóság tudatos létrehozásának és működtetésének.

Széchenyi többször járt külföldön, Londonban megismerkedett a világhírű tűzoltógárdával, a Fire Brigade-del, ahova csatlakozott, hogy bővítse gyakorlati tűzoltói ismereteit. Ezt a tudást aztán német és francia városok megfigyelésével is pallérozta, majd 1869-ben, a Nemzeti Tornaegylettel egyesülve – egyenruhás tűzoltókkal – és az általa Londonban vásárolt tűzoltóautóval megkezdte a kiképzést.

Havranek és Vida, a fehérvári tűzoltóság megalapítói

Magyarország területén a Habsburg uralom alatt nem igazán voltak szervezett tűzoltó egységek, hovatovább be is volt minden ilyesmi tiltva, hiszen az uralkodók rettegtek bármilyen szerveződéstől. Hogyan oldották hát meg a tűzoltást? Céhek illetve különböző mesteremberek lettek megbízva a segítségnyújtásra.

Az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés után aztán megváltozott minden, a honatyák a városkapitányokat bízták meg a szervezetek kialakítására, melynek eredményeképpen Havranek József, Székesfehérvár városkapitánya, majd később polgármestere, valamint Vida Pál orvos együttműködésének köszönhetően 1873-ban megszületett a fehérvári tűzoltóság, mely önkéntes alapon működött.

Fotós: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

1885-ben a Távírda utca bejáratánál, a Kempelen téren (ami 1891 óta viseli ezt a nevet) épült fel a tűzoltószékház és tűzjelzőhálózat Kempelen Imre mohai birtokos adományozása révén, hiszen ő biztosította a telket, sőt az első tűzoltók felszerelésének költségeit is magára vállalta. Egészen 1992-ig ez volt a Székesfehérvári Tűzoltóság székhelye, akkor ugyanis megépült a Szent Flórián körúti tűzoltóság, ahol ma is helyet foglal a a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-Parancsnokság, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Fotós: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Az önkéntesekből kialakult mai hivatásos tűzoltóság a megye legnagyobbja, hiszen 41 településen végeznek szolgálatot.

Fotós: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Családi nap és megemlékezés

A székesfehérvári tűzoltóság 145 éves fennállása alkalmából a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó – Parancsnokság és a Fehérvári Tűzoltó Egyesület közös szervezésében tűzoltó családi és nyílt nap lesz szombaton, május 5-én a Bregyó-közben.

Program:

11:00-órakor megnyitóval, köszöntő beszédekkel elismerések átadásával kezdődik a rendezvény

14:00-tó roncsvágási bemutató

14:45-től Papp Rebeka, a Fehérvár Hangja különdíjasa énekel a színpadon

15:15-től tűzvédelmi bemutatók kezdődnek

18:00-Florian Band koncertje

Fotós: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A szervezők egy rendkívül izgalmas és látványos délutánt ígérnek az érdeklődőknek, mely során a tűzoltás és a műszaki mentés izgalmába is bepillantást nyerhetnek azok, akik 14 órától a Bregyó-közbe látogatnak. Az est zárásaként a hivatásos tűzoltókból álló Florian Band zenekar húzza majd a talpalávalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában