Jelentős a megtakarítás

2018.05.07. 08:00

Szebb és korszerűbb lett a hivatal Beloianniszban

Az idei nagy feladat, a polgármesteri hivatal felújítása részben megtörtént. Folytatás következik azonban – erről is beszélgettünk a polgármesterrel.

Bokros Judit

Papalexisz Kosztasz a megszépült polgármesteri hivatal bejáratánál

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A görög falu központjába érkezve, jobb kéz felől szinte azonnal feltűnik a változás. A polgármesteri hivatal korábban igencsak megkopott, hosszúkás épülete új, kellemes színű külsőt és szigetelést kapott, kicserélték a nyílászárókat, a tető szintén megújult, s annak egyik oldala napelemekkel borított. Belépve szintén látszik, hogy a fogadótér és a bal oldalon található vizes­blokkok ugyancsak megújultak. Papa­lexisz Kosztasz polgármester büszke is az eredményre. Egyvalami zavarja kissé: most nagyon látszik a kontraszt a hivatal másik, még a régi állapotban maradt részéhez képest. Ezért is döntött úgy nemrég a testület: saját költségen folytatják a munkát.

A szakemberek a jó idő miatt hamarabb végeztek a teljes külső és a részleges belső felújítással, most már az elszámolás zajlik. A renoválásra uniós pályázati forrásból volt lehetőség, több mint 28 millió forintot nyertek – mondta el Papalexisz Kosztasz.

– Egy-két apróbb javítás van hátra, ezek folyamatosan készülnek. Az energetikai felújítás mellett akadálymentesítés is történt a mosdóknál, a kiszolgálóhelyiségeknél. Az épületben régóta elektromos áram biztosítja a fűtést. A rendszert egyszer már korszerűsítettük, ám az új napelemes megoldás révén – az előzetes számolások szerint – az áramköltség akár nulla is lehet. Lényegében csak a víz- és csatornadíj marad mint rezsiköltség. Az adatok szerint február végétől idáig 180 ezer forintnak megfelelő energiát termelt a rendszer – tudtuk meg.

Papalexisz Kosztasz a megszépült polgármesteri hivatal bejáratánál
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Papalexisz Kosztasz hozzátette: a munkálatokkal lépéskényszerbe hozták magukat. A hivatal másik felének felújítása sem várhat, ezért azt három ütemben képzelték el. Kevés pénzből gazdálkodnak, így idén két ütemet valósítanak meg. Kicserélődnek például a burkolatok, a belső nyílászárók, lesz álmennyezet, megújulnak az irodák. Idén májusban már kezdődik is a munka, amelyet nyáron a szabadságolásokhoz igazítanak. A harmadik ütemre jövőre kerülhet sor, az a tárgyalóhelyiség megszépítését célozza. Az uniós és a saját forrásból kivitelezett munkákat is környékbeli vállalkozók végzik.

A falunak van egy közös, szintén európai uniós forrásból megvalósuló, öt településsel közös pályázata. Ebben két évig biztosítanak képzéseket, valamint felzárkóztató programokat a hátrányos helyzetű lakosoknak.

A már futó projektet az esélyegyenlőség tekintetében igen fontosnak tartja a polgármester. Alapfokú számítógépes oktatást, egyéb képzést szerveznek, és némi eszközbeszerzésre is futja.

Papalexisz Kosztasz úgy érzi: az elmúlt években sikerült élhetőbb településsé tenni Beloianniszt. Köszönhető ez annak, hogy a tárgyi fejlesztések mellett nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre is. Támogatják a civil szervezeteiket, amelyektől sokat kapnak vissza. Jó tudni, hogy a helyi fiatalok nagy része ott képzeli el a jövőjét, s a lakosságszámhoz képest sok gyerek születik.

A jövőben is hasonlóképpen szeretnének építkezni, több kisebb és egy-egy nagyobb lépést megtéve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában