Szív, sűrít, gyújt és kipufog!

2018.05.21. 15:00

Sub Bass Monster Szabadbattyán után Fehérváron rappel

Veszprém díszpolgára az első magyar rapperek egyike. Rajongói körében ikon, de a vájtfülűek is elismerően csettintenek, amikor szóba kerül a neve, vagy felcsendülnek immár klasszikusnak mondható hiphop-ragga-rap nótái.

V. Varga József

Sub Bass Monster (alias Máté Szabolcs) nem spilázza túl. A gyulafirátóti srác mintha csak haverjaihoz jött volna vendégségbe, Szabadbattyánba, a Park téri vigadalom esti koncertjére. A népek – a tiniktől a középkorúakon át egészen az örök fiatalokig – egyszerűen nem akarják elengedni. „Nyomasd még, Szabi!” – süvölt egy hang, és rá azonmód vastaps felel.

Sub Bass Monster Gyulafirátóton él, és sikerei után sem költözött Budapestre. Amint mondja: megtanult rímeket faragni, amiből később versek, dalok, rapszövegek születtek. Ifjoncként imádott énekelni, állandóan Michael Jacksont utánozta. A rapzenével akkor ismerkedett meg, amikor elkezdett mutálni a hangja. Kedvenc együttese a Naughty by Nature amerikai hiphoptrió, akiknek minden lemezét megszerezte.

Sub Bass Monster (alias Máté Szabolcs) szabadbattyáni közönsége körében, a Csíkvár téri parkban
Fotós: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Sok munkát kipróbált: volt már segédmunkás, kertész, pultos, de dolgozott állatkertben is. Az igazi szerelem azonban a zene, az éneklés, a szövegírás – a színpad, a koncertek!

Karrierje 1994-ben kezdődött a Hemapopu formációval, a duót gyermekkori barátjával, Kovács Péterrel együtt alapították. A Nincs nő, nincs sírás című dallal 1998-ban már egyedül lépett föl a második Fila Rap Jam versenyen, Sub Bass Monster néven. Barátságot kötött az Animal Cannibals együttessel, akik sokban segítették őt az elindulásban.

Első lemeze, a Félre az útból platina lemez lett. Az évek során aztán további három stúdióalbuma, egy remixalbuma és két maxi kislemeze jelent meg. Negyedik stúdióalbuma, a 2013-as Fekete Lemez talán egy korszak lezárását jelenti. Klipjeit (Nincs nő, nincs sírás; Gyulafirátót; Négy ütem; Mákvirág) Antal Nimród rendezte.

Szabi számos díj kitüntetettje, talán halványult a reflektorfény, de ő ott van a klubokban, színpadokon, imádja a nagyérdemű. Június 2-án Fehérváron koncertezik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában