Az igazgató csütörtökön tette le az ülnöki esküt

2018.05.31. 13:57

Soron kívül választott két új ülnököt a Fejér Megyei Közgyűlés

Bár az általános ülnökválasztás csak jövőre esedékes, a Büntető Törvénykönyv módosítása miatt két, a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban részt vevő ülnököt soron kívül választott meg a megyei közgyűlés.

B. Kiss László

Deresné Tanárki Mária több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a gyámügy, illetve a gyerekvédelem területén

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Áprilisi ülésén a Fejér megyei önkormányzat közgyűlése – soron kívül – Deresné Tanárki Máriát, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatóját, valamint Csáki Ildikó pszichológust választotta meg bírósági ülnöknek. A megbízólevek átadását, az eskü letételét csütörtökre tűzték ki. A megyeháza Címertermében tartott, ünnepélyes aktuson azonban Deresné Tanárki Mária jelent meg, Csáki Ildikó – akadályoztatása miatt – nem.

A megbízó leveleket Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke nyújtotta át, az eskü szövegét pedig Turcsánné Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke – úgymond – vette ki az új ülnöktől. Az eseményen jelen volt Karácsony Mónika Emőke, a törvényszék büntető kollégiumának vezetője is.

Deresné Tanárki Mária több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a gyámügy, illetve a gyerekvédelem területén
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A két, felkészült szakember speciális ismereteivel, kompetenciájával segíti majd a bíróság munkáját a fiatalkorúak ellen indított büntetőperekben. Az ülnökök az ítélkezésben betöltött fontos szerepét jelzi, hogy jogaik és kötelességeik megegyeznek, azonosak a hivatásos bírák jogaival és kötelességeivel. Feltétel, hogy nem tagja politikai pártnak, illetve politikai tevékenységet nem fejthetnek ki. Mentelmi joguk van, és – titoktartás mellett – joguk van megismerni az adat per teljes iratanyagát. Az ülnöki eskü szövege megegyezik a bíróival – mondta el a törvényszék elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában