összefogásra törekednek az emberek

2018.05.15. 07:00

Nem tolerálják a szemétlerakást Ercsiben – Akciótervet dolgoztak ki

Már a közmeghallgatáson is elhangzott: az önkormányzat és a helyiek az eddiginél is erőteljesebben lépnek föl az illegális szemétlerakás jelensége ellen. Ennek részleteire kérdeztünk rá.

Bokros Judit

Fotó: Archív

Az illegális hulladéklerakás, a halmozódó, gazdátlan szemétkupacok számos településen okoznak problémát. Ercsi és környéke szintén érintett, s hiába fordítanak jó ideje időt, pénzt, energiát a hulladékhalmok felszámolására, mindig újabb és újabb keletkezik. Ezért az önkormányzat s az érintettek úgy döntöttek: átfogó intézkedésekbe kezdenek, és jogszabályváltozást is kezdeményeznek. Minderről Papp György alpolgármester beszélt nekünk.

– Jó ideje több szervezet összefogásával dolgozunk azért, hogy a helyzet pozitív irányba változzon. Szeretnénk megakadályozni az illegális hulladéklerakást, mert már rengeteg pénzünk ment el a szennyezett területek tisztítására. Nemrég egy csoportba gyűjtöttünk minden olyan érintettet, akik segíteni tudnak a probléma megoldásában. Így az úgynevezett közbiztonsági munkacsoportba tartozik a rendőrség, a polgárőrség, a közterület-felügyelet, a százhalombattai Hulladékkommandó (ők civilek) és az Ercsi Vadásztársaság is.

Papp György alpolgármester tájékoztatott a helyzetről
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A városszéli részek a leginkább érintettek

A tagok sokat mozognak a külterületeken, mert azt vettük észre, hogy a városszéli részek a leginkább érintettek. Akciótervünk három pilléren nyugszik: az egyik a hulladéklerakás megakadályozása, a másik a szennyezett területek megtisztítása, rehabilitálása, rendbe tétele, a harmadik pedig a jogszabályi változás elérése. Ez utóbbinál azt kezdeményezzük, hogy a jelenleg szabálysértésnek számító illegális hulladéklerakás bűncselekménynek számítson, tehát büntethető legyen. E változás érdekében már fölvettük a kapcsolatot azokkal a személyekkel, hatóságokkal, akik és amelyek előrébb tudják lendíteni az ügyet. Korábban számos környékbeli polgármesterrel is egyeztettünk, akik ugyancsak támogatták az ötletünket.

Úgy gondoljuk, hogy a kezdeményezéssel országos szinten is egyetértenek, és ha valóban szankcionálható lesz az illegális szemétlerakás, akkor az jelentős mértékben segítené a jelenség visszaszorulását. Papp Györgytől megtudtuk: tavaly körülbelül 17 millió forintot emésztett föl a szemétkupacok felszámolása. Idén május elején kezdték a bejárást, a helyzet feltérképezését. Komoly problémákat tapasztaltak, több helyen találtak lerakott építési hulladékot. Ezek egyes információk szerint szervezetten kerülnek végső helyükre, például más településen végzett építési munkálatok után.

Egy halom illegálisan lerakott szemét a közelmúltból Fotó: az önkormányzat

Riadólánc, éjszakai megfigyelés

Konkrét elkövetőt persze még nem sikerült elkapni. A tervek szerint a munkacsoport akcióterve december 31-ig szól, addig minden hónapban értékelik a munkát, a szervezetek megosztják egymással a begyűjtött információkat. Terveznek riadóláncot, éjszakai megfigyelést és közúti ellenőrzést is. Mindezek mellett nagyobb aktivitásra próbálják késztetni a civileket, hogy ők is jelezzék, ha bármi gyanúsat észlelnek. Az is lényeges azonban, hogy a még szabadon lévő és a már megtisztított, így célpontként szolgáló területek hasznosítása megoldott legyen. Az önkormányzat és a munkában részt vevő csoport minél több fórumon szeretné közvetíteni az ügy, az összefogás fontosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában