látogatóközpont is lesz

2018.05.16. 07:00

Megújul a gánti bányamúzeum

Hamarosan megújulhat a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum. Ez a terve a község önkormányzatának, amely tavaly tavasszal vette át kezelésre a múzeumot és a mellette lévő földtani parkot.

Borsányi Bea

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Mind a múzeumot, mind a földtani parkot a kezelésére alapított Gánt-Ért Nonprofit Kft. működteti. Már 2017-ben megfogalmazódott az elképzelés: pályázati pénzből jó lenne a múzeumban állagmegóvást és fejlesztéseket is végrehajtani, illetve a 80-as években elkészült Bauxitföldtani Parkot is rendbe tenni. A területen semmi sem történt az elmúlt húsz évben, pedig időközben természetvédelmi területté is nyilvánították az Európában egyedülálló tanösvényt.

– A Gánt-Ért az elképzeléseknek megfelelően a Vértes Erdő Zrt.-vel konzorciumban nyújtott be pályázatot egy turisztikailag vonzó központ kialakítására, amelyet meg is nyertünk. A tervek szerint a jelenlegi parkolóban épülne fel egy látogatóközpont, ahol többek között bemutatnánk Gánt község hagyományait. A település és a környék életében egészen a 80-as évekig, amikor bezárták a bányát, központi szerepet kapott a bauxitbányászat, a lakosság majdnem teljes egésze ebből élt – mondta el Mécs Csaba, a Gánt-Ért Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A pályázati pénzből a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum is megújulhat
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A tervek szerint a 230 négyzetméteres épület a geológiai parkra nyújtana kilátást. A benne megtekinthető interaktív kiállítások bemutatják a parkot, a bauxitbányászatot és a Vértes turisztikai látványosságait. Minderre mintegy bruttó 80 millió forintot fordíthatnak. Az elképzelések szerint a látogatóközpont szakmai igényeket is kiszolgálna. E célból felvették a kapcsolatot a Miskolci és a Szegedi Egyetem Ásványtani és Földtani Tanszékeivel, de kaptak szakmai támogatásra ígéretet Rudabányáról, sőt Szlovákiából is.

– A pályázat megnyerése után némileg módosítani kellett a terveket, mert nem a teljes összeget ítélték meg, így most újra be kellett adnunk a látványtervet és a műszaki tervet. Ezek jelenleg elbírálás alatt állnak, és egy hiánypótlást is be kellett adnunk. Reményeink szerint ezzel minden rendben lesz. Az első mérföldkövet ez jelenti, ezt követően tudjuk kiírni a közbeszerzést. Az államkincstár már átutalta azt az összeget, amivel el tudjuk kezdeni az építkezést. Ha minden a tervek szerint alakul, június 1-jén lerakjuk az épület alapkövét – mondta az ügyvezető.

Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az idén kora tavasszal testet öltött vágy az volt, hogy ősszel már egy nemzetközi konferenciával avatják fel az elkészült látogatóközpontot. Ezt, most úgy tűnik, el kell halasztani. Viszont Mécs Csaba szerint ebben az évben felépülhet a központ, amelyhez, azt ígéri, villámgyorsan el tudják készíteni majd a programokat, mert az épülettel párhuzamosan ezek is készülnek. Ami pedig a szintén a 80-as években végrehajtott rekultiváció részeként létrehozott múzeumot illeti, szeretnék a nyitáskori állapotokat visszaállítani. Akkor a múzeumban működő makettek voltak, amelyek eltűntek. Jó lenne ismét ilyeneket kiállítani. Mellette pedig szeretnék bemutatni a bauxitbányászat és a Vértes hegység, valamint hazánk jellemző ásványait.

– További terveink is vannak még, hiszen a geológiai tanösvényt jó lenne szintén eredeti állapotában helyreállítani, hiszen az elmúlt három évtizedben a természet egy kicsit átalakította a területet. Ebben nagy segítségünkre lehet Pataki Attila, az a geológus, aki annak idején ezt a tanösvényt megálmodta, és nekünk most elmondta, ezt hogyan tudnánk megtenni. Ehhez viszont újabb pénzre lenne szükség. Reménykedünk, hogy lesz ilyen jellegű pályázat a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában