Magányos magyar nyelvünk reménysége a mai nemzedék

2018.05.09. 08:00

Irodalmi szeánsz, költői kalandozás gyerekekkel Válon

Versek, csengő-bongó szavak, csillogó gondolatok, szívig hatoló üzenetek a múltból, jelenből – gyerekek tolmácsolásában. A reménység nemzedéke ők.

Zsohár Melinda

A váli Vajda János Általános Iskolában huszonhét esztendeje tartották meg az első szavalóversenyt – mások szerint versmondó versenyt, de mindkét kifejezés jó, szó sincs túlzott patetizmusról. Egyre nevesebb és rangosabb lett ez az irodalmi szeánsz, mára megyebélivé nőtte ki magát az esemény, de nemcsak azért, mert egyre többen jönnek el. A színvonal egyre jobb, ezt tanúsíthatják a

zsüritagok, akik között több a visszajáró, mert e neves művészek, előadók, alkotók, pedagógusok is kapnak valamit a gyerekektől.

Reményt, üdítő lelkiséget, ritka, magányos magyar nyelvünk színpompás kavalkádjából kristályos merítést. Ezer év, de inkább az utolsó kétszáz költői kincseit, amit csak mi értünk e kárpát-medencei tájon, de nekünk a szívünk szakad belé!

Hogyan képesek nyolc-tíz- tizennégy évesen olyan mélységeket és magaslatokat megjárni Petőfi, Arany, Vajda János, Wass Albert, Tóth Árpád, József Attila, Weöres Sándor „sorvezetőivel”? Balladát, elégiát, élettől búcsúzó költeményt is mondtak ezek a gyerekek, akikről azt hisszük, a számítógép rabjai, s nyomják a gombokat. Hát nem. De különben ki mondta, hogy a Vörös rébék, az Anyám

tyúkja, netán a Lila fecske csak papíron olvasható és érthető-élhető át? A modernek, a maiak is beleszólnak a jelen nemzedék líraiságába, Lackfi János, Varró Dániel, Bella István és persze az örök-kedvelt Kányádi. És belefér a szóvicc-szójáték Romhányival is.

A zsüriben Kubik Anna, Csomor Ági színművészek, Havas Judit előadóművész, Papp Márió költő,az országgyűlési képviselő L. Simon László szigorúan irodalmárként, s pedagógusok, óvónők, több évtizede a magyar irodalomnak elkötelezett szakemberek veszik komolyan a feladatot. Mert a gyerekek teljesítménye húzza fel ezt a versenyt, s öltöztetik ünneplőbe a versmondós napot Válban. Nem mellesleg rajzversenyt is hirdetnek ekkorra, az oroszlánkörmüket mutogató legifjabb alkotók rajzai, festményei borítják a falakat ilyenkor. Köszöntötte a társaságot Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke, hiszen huszonhárom megyei településről 164 gyermek érkezett Válba. Hagyomány, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek is bemutatkoznak, nincs zárva előttük sem az irodalom kapuja, sőt! Megható, amint ők fognak kézen bennünket, s vezetnek a rímekkel elvarázsolt világba.

 

Az első helyezettek névsora: Jagicza Imre – Kápolnásnyék (1. o.), Südi István – Csabdi (2. o.), Kollár Gergely – Kápolnásnyék (3. o.), Szabó Lajos Bálint – Sukoró (3. o.), Sárkány Luca- Ercsi (4. o.), Hodula Tamás – Ercsi (5. o.), Pintér Bálint – Bicske, (6.o), Végvári Balázs- Kápolnásnyék (7. o.), Kesztler Dominik – Felcsút, (8. o.), SNI: Erdei Áron – Tordas (1-2. o.), Pammer Kevin Adrián -

Baracska (3-4. o.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában