A Velencei-tónál minden adott a fürdőzéshez

2018.05.03. 07:00

Évről évre előbb indul a strandszezon Fejérben

A hosszú hétvégén a majálisok, a fesztiválok gondűző receptjei és az egyívású falunapok a napsugarakkal együtt dáridózva berúgták a nyár kapuját.

Majer Tamás

A Velence Korzó strandját a hétvégén már vakációs kedvű emberek töltötték be, szerda is napoztak a parton s pancsoltak a vízben

Fotó: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

A Velencei-tónál fű alatt elindult a szezon, a csinosodó fehérvári strandra vágyóknak azonban még várni kell. Szerdai vízi szemlénket a fehérvári strandnál kezdtük. Ismert, 400 millió forintból újul meg a megyeszékhely vízi mókatára. Mint már mi is megírtuk, csúszdákkal, élménymedencékkel, Spray-parkkal, pergolákkal bővül a fürdőzőhely. Bozai Istvánt, a Városgondnokság első emberét értük utol, nem bikinis lányokat. Persze tudjuk, zajlik még a kivitelezés. A városgondnok elmondta, nem május, hanem

június közepén, a nyári szünetet jelző vakációcsengő csilingelésekor várható a fehérvári strand átadása, megnyitása. A márciusi csapadékos időjárás hátráltatta a munkát, ezért nem lesznek kész májusban.

A Velencei-tónál azonban már bulizik a nyár. A hosszú hétvégén táncba hívó Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál gyújtózsinórként fungált a szezon nem hivatalos kirobbantásához.

A Velence Korzó strandját a hétvégén már vakációs kedvű emberek töltötték be, szerda is napoztak a parton s pancsoltak a vízben
Fotós: Igari Balázs/ Fejér Megyei Hírlap

Szerdán az Agárdi Napsugár Strand magasságában lévő, idén új kezekbe került falodában kérdezősködtünk; látták-e ők is a nyarat?

Molnár Szilvia, a faloda egyik üzemeltetője készségesen felelt kérdéseinkre. Ők már két hete nyitva vannak. A mellettük ívelő kerékpárút és a sok-sok biciklis spor­toló és kiránduló miatt nem is csalódtak. A hosszú hétvége programkavalkádja a gyalog vagy autóval betérő éheseket is leültette asztalaikhoz.

Ők egyébként október közepéig nyitva lesznek, tizen-egynéhány fokban is tekernek a bringások, úgyhogy megéri.

A büfésor melletti strand viszont még zárva volt. Úgy hallottuk, hogy talán május közepén nyitnak.

A táblák szerint itt és a szabadstrand környékén is fizetni kell a parkolásért – 500 forintot, reggel 8 és este 10 között –, de ottjártunkkor senki sem üzemeltette a parkolókat. A hétvégi fesztiválon viszont valóban fizetni kellett, tudtuk meg.

A márciusi csapadékos időjárás hátráltatta a munkát, ezért nem május, hanem június közepén nyit a fehérvári strand
Fotós: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

 

Az agárdi szabadstrandon is a hétvégén voltak sokan. Szerdán csak kevesen. Persze andalogtak fiatalok első randevús mozdulatokkal, és a stégről lábat lógatókat is megleshettünk. Egyiküket, Ferenczi Alexet, a szabadstrand szörfbázisának tulaját ki is faggattuk. A lány a saját bőrén is tapasztalja, hogy évről évre hamarabb jön a nyár, előbb indul a szezon.

Ferenczi Alex szerint egyre többen járnak fürödni, üdülni a Velencei-tóra. Az M7-es nyári, „Balaton ihlette” dugóitól feszültek is jól teszik, ha a Velencei-tó környékén keresnek lehajtót. Alex úgy látja, minden megtalálható a tó körül. Tényleg, a tókört, a bringások teljesült álmát külön is kiemelte.

Van egy bácsi, mesélte, aki minden nap megméri a tó vízhőmérsékletét. Keddi adat: 23 fokos Agárdnál a víz!

Továbbiramodva Velencére, a Korzónál is hasonlókat tapasztaltunk. Szerda délután, munkaidőben ugyan nem volt zsúfoltság, de a homokos parton már kibogozhatatlan csíkokat rajzoltak a lábnyomok: napozók meztelen talpai voltak. Sőt, fürdőzőket is láttunk.

Nyárnyitányra enged következtetni a korzó papírboltjának lépése is: három napja megnyitották kinti, parti egységüket, ahol strandkellékeket árulnak. A forgalom hétvégén volt nagyobb, hétköznap még jobbára csak szállingóznak. A szemünk láttára azért éppen eladtak egy tarka strandlabdát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában