II. József magyar király gyóntatója volt

2018.05.04. 19:29

Horvát, magyar főhajtás Milassin Bertalan Miklós püspök emléke előtt

Milassin Bertalan Miklós, egykori székesfehérvári püspök születésének 282. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat a Székesegyház altemplomában.

Majer Tamás

Az ünnepség és főhajtás Léner Margaréta énekével indult, majd a város horvát önkormányzatának elöljárói, Nagy István elnökhelyettes magyarul, illetve Jakubek Tiborné elnök horvátul emlékeztette az egybegyűlteket a püspök életének legfontosabb mozzanatira.

– A Székesfehérvári Egyházmegye második püspöke, Milassin Bertalan 1736-ban született a Bács megyei Csávoly községben, bunyevác parasztcsalád gyermekeként. Tanulmányait előbb Baján, majd Kecskeméten, Szegeden és Budán folytatta. 1756-ban nyert felvételt a ferences rendbe, ahol a Miklós nevet kapta. A paphiány miatt még teológiai tanulmányainak befejezése előtt, 1760-ban felszentelték. A tabáni és a Buda környéki délszláv lakosság körében végzett lelkipásztori feladatokat. Később Firenzében tanult, sőt Milánó mellett maga is tanított. 1767-től tábori lelkész, 1782-től tábori esperes lett.

 

1787-91 között, a török elleni háborúban résztvevő II. József magyar király gyóntatója lett. Az uralkodó 1790-ben nevezte ki Székesfehérvár püspökévé Milassin Bertalan Miklóst. Nem sokkal később VI. Pius pápa is megerősítette a kinevezést.

Harmadik esztendeje tartanak megemlékezést a püspök sírjánál Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A püspök nagyarányú munkába kezdett. Megvalósította elődjének álmait, 1801-ben megnyithatta kapuit az Aggpapok Otthona, 1802. november 7-én pedig az egyházmegyei szeminárium is megnyílt. 1802-ben befejezte püspöki székház felépítését. Milassin püspök 1811. július 2-án hunyt el – foglalta össze életét Nagy István.

A közös imádságot Spányi Antal megyés püspök vezette. Végezetül a résztvevők koszorút helyeztek el Milassin Bertalan Miklós a síremlékénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában