Kerüljük el a bajt!

2018.05.03. 14:45

Hogyan előzzük meg a szabadtéri tüzeket?

A jó idő beköszöntével megszaporodtak a kerti grillezések, a szabadtéri programok, ám sajnos ezzel párhuzamosan az avar-, bozót-, nádas tüzek száma is. Az esetek hátterében sajnos a legtöbbször felelőtlen emberi magatartásáll.

Elekes Gergő

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a tűzeseteket? A Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság az alábbiakat javasolja:

  • Csak kiszáradt növényi hulladékot égessünk. A nedves, frissen levágott levelek, gallyak égetése fokozott füstképződéssel jár, amely balesetveszélyt, légzési nehézségeket okozhat.
  • Úgy gyújtsunk tüzet, hogy az a környezetére veszélyt ne jelentsen, növényi hulladék közelében más éghető anyag, épület ne legyen.
  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Az esetlegesen feltámadó szélben a lángok pillanatokon belül tovább terjedhetnek.
  • Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
  • Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám.
  • Csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.
  • Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.
  • A hulladékégetés befejezése után a helyszínt át kell vizsgálni, az esetlegesen előforduló parázslást és izzást teljesen meg kell szüntetni.
  • Ha mégis elszabadulnak a lángok, haladéktalanul értesítsük a katasztrófavédelmet a 112-es vagy a 105-ös segélyhívón.
  • A szántókon, a meg nem művelt területeken, valamint a gyümölcsösben összegyűjtött szárazfű, fahulladékok környezetkímélő megsemmisítését, hasznosítását csak engedélyezett módon szabad végezni.

    Amennyiben a településen az önkormányzat rendeletben szabályozta az avar, kerti- és mezőgazdasági hulladék égetését, akkor ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni!

    Gyomégetésnél fokozott figyelemmel érdemes eljárni, mivel a kiszáradt aljnövényzet rendkívül gyúlékony és a gyorsan terjedő tűz könnyen elérheti a nádasokat, erdőket, vagy a lakott területeket.

    Az erdőtüzek megelőzéséről:

  • Csak a kijelölt tűzrakó helyeken, szélcsendes időszakban gyújthatunk tüzet, például szalonnasütés céljából. A kijelölt tűzrakó helyek jól felismerhetőek, állandó szegéllyel rendelkeznek, környékükön általában padok, asztalok is találhatók.
  • Legyen nálunk két-három liter víz, amivel távozáskor az izzó parazsat eloltjuk.
  • Víz hiányában a tűzrakás helyét földdel fedjük be.
  • Ha – a kijelölt tűzrakó helyen kívül – tűzesetet észlel, minden esetben jelezze a 112-es, 105-ös segélyhívó telefonszámon.
  • Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól, a száraz és szeles időjárás megfelelő feltételeket teremt az ilyen tűzesetek kialakulásához, továbbterjedéséhez. Erdőtűz-veszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakóhelyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül is tilos tüzet rakni!

    A szabad területen történő tűzgyújtás, továbbá a tarló és a növényi hulladékok égetésének tűzvédelmi előírásait az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza.

    A katasztrófavédelem továbbá felhívja a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigaretta csikket ne dobjanak ki a járművek ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek. Fejér megyében az utóbbi időben többször is találkozhattunk ezzel a jelenséggel. >> ; >>

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában