Vigyázzunk egymásra, mindenkit hazavárnak!

2018.05.22. 11:30

Két nap alatt két halálos baleset – Ez már a nyári forgalom és tumultus

A megyei balesetmegelőzési bizottság éves ülésein rendre elhangzik: a járműforgalom egyre nagyobb, a személyautók száma évről évre újabb rekordokat dönt. A forgalom sűrűségének trendszerű növekedése mellett azonban figyelemre méltó, hogy a balesetek száma mégsem növekszik, sőt itt-ott csökkenés is tapasztalható.

Sági Zoltán

Pénteken a 81-es úton, a hétvégén pedig Mezőfalvánál is történt egy halálos kimenetelű autóbaleset

Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Fekete szombat volt a mostani. Azzá tették a megye közútjain történt balesetek. A 81-esen történt pénteki, halálos kimenetelű karambolt követően szombaton Mezőfalva után fának hajtott egy autós, aki az ütközés következtében életét vesztette. Fehérváron két kocsi szaladt egymásnak, egy személy kórházba került. Az M7-esen, Martonvásárnál több autó hajtott egymásba, hét kilométeres torlódás alakult ki. És még mindig szombaton Zámoly és Fehérvár között három autó karambolozott, az elszomorító eredmény egy súlyos és három könnyű sérült. A tragikus hétvége után felmérjük, hogyan alakultak az év során a balesetek száma és minősége.

A megyei balesetmegelőzési bizottság éves ülésein rendre elhangzik: a járműforgalom egyre nagyobb, a személyautók száma évről évre újabb rekordokat dönt. A forgalom sűrűségének trendszerű növekedése mellett azonban figyelemre méltó, hogy a balesetek száma mégsem növekszik, sőt itt-ott csökkenés is tapasztalható.

Ez egyrészt betudható a megelőzésre tett hatósági erőfeszítések eredményességének, másrészt a közlekedésben részt vevők növekvő tudatosságának. Az alábbiakban, a Központi Statisztikai Hivatal adataira támaszkodva, Fejér megye 2016-os és 2017-es adatait az országos adatok háttere előtt mutatjuk be.

Az országban 2017-ben összesen 16 489 közúti közlekedési baleset történt, 0,8 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. A balesetek 3,5 százaléka, 574 eset végződött halállal, 4894 eset súlyos, 11 021 eset könnyű sérüléssel. Nyolc megyében nőtt, a többiben csökkent, vagy nem változott a balesetek száma. A legnagyobb emelkedés Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben volt (12 és 9,5 százalék), ugyanakkor 4 megyében 5 százaléknál nagyobb visszaesést mértek, a legnagyobbat Győr-Moson-Sopronban és Hajdú-Biharban (7,9 és 7,2 százalék). A népesség számához viszonyítva a legtöbb baleset Budapesten és Vas megyében következett be, a legkevesebb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében.

Ittas vezetők és halálos balesetek

A balesetek 8,5 százalékát ittasan okozták. Ez az 1400 baleset 12 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban. Az alkohol legnagyobb arányban (16 százalék) a Bács-Kiskun megyei, legkevésbé (4,6 százalék) a budapesti balesetekben játszott szerepet. Az ittasan okozott balesetek száma Veszprém megyében 41, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében 38 százalékkal lett kevesebb, ugyanakkor Vas megyében 18 százalékkal emelkedett. Az ország közútjain történt közlekedési balesetekben összesen 22 064 személy sérült meg, 0,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A balesetek során 624-en életüket vesztették, 5621-en súlyosan, 15 819-en könnyen sérültek. A halálos áldozatok száma Pest megyében (76), a súlyos és a könnyű sérültek száma Budapesten (968, valamint 3563) volt a legmagasabb.

A Fejér megyei balesetek száma

2017-ben Fejér megye közútjain 663 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, az országos balesetek 4,0 százaléka. Számuk az egy évvel korábbihoz képest – az országos átlagot meghaladóan – 2,4 százalékkal mérséklődött. A halálos áldozatot követelő balesetek száma (27) megegyezett az előző évivel, arányuk (4,1 százalék) az összes balesetből nagyobb volt az országosnál (3,5 százalék). Ugyanekkor súlyos sérüléses (208) balesetből 2-vel, könnyű sérülésesből (428) 14-gyel kevesebb történt. Az ittas állapotban okozott balesetek száma (51) 5-tel kevesebb volt, mint 2016-ban. Alkoholfogyasztást az országos átlagnál (8,5 százalék) kisebb arányban, a balesetek 7,7 százalékánál mutattak ki. A közlekedési balesetek következtében összesen 958-an sérültek meg, az előző évinél 7-tel kevesebben.

Pénteken a 81-es úton, a hétvégén pedig Mezőfalvánál is történt egy halálos kimenetelű autóbaleset
Fotós: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

A könnyen sérültek száma 694-ről 678-ra mérséklődött, a súlyosan sérülteké 243-ról 249-re emelkedett. A balesetekben 31-en vesztették életüket, 3 fővel többen, mint 2016-ban. A balesetek 95 százalékát a járművezetők okozták. A balesetek kétharmadánál a nem megfelelő sebességalkalmazás és az elsőbbségadás elmulasztása játszott szerepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában