Ezer Lámpás Éjszakája

2018.05.29. 07:00

Világító lufik mutatták az eltűnteknek a hazavezető utat Székesfehérváron

Magyarországon a múlt évben 15 907 fiatalkorú és 3117 gyermekkorú eltűnését jelentették be a hatóságnál. Ez a szám csaknem annyi, mint Keszthely lakossága – tudtuk meg az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítványtól. A jelenség aggasztó!

V. Varga József

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

„Ha nem tudod megmenteni az emberiséget, ments meg egy gyermeket!” – az alapítvány mottója önmagáért beszél.

Tíz város a kampányban

Az eltűnt gyermekek május 25-ei világnapja alkalmából az alapítvány május 27-én, vasárnap immár nyolcadik alkalommal rendezte meg országszerte az Ezer lámpás éjszakája programsorozatot. Amint megtudtuk: a kampányban az idén tíz város, Budapest, Dunaújváros, Eger, Győr, Kecskemét, Miskolc, Siófok, Székesfehérvár és Vác vett, valamint Kisvárda (június 9.) vesz részt.

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

2011-ben indult

A csellengés veszélyeire családi és gyermekprogramokkal, jótékonysági koncertekkel, valamint bűnmegelőzési tanácsadásokkal hívták fel a figyelmet. Az Ezer lámpás éjszakája civil kezdeményezést 2011-ben indították útjára azzal a céllal, hogy felhívják a társadalom figyelmét a gyermekeltűnések aggasztó jelenségére, segítséget nyújtsanak az eltűntek minél hatékonyabb felkutatásában, és fókuszba állítsák a preventív intézkedések fontosságát. A program részeként meghonosították a tejesdoboz-akciót, melynek segítségével több tucat fiatalkorút sikerült megtalálniuk, és hozzájárultak a jelenséggel összefüggő párbeszéd elindításához.

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Az Ezer Lámpás Éjszakája, az Eltűnt Gyermekek Felkutatásáért Alapítványt 2017 júliusában alapította a vecsési Ackermann József. Az alapító korábban úgy nyilatkozott: feleségével együtt a mai napig minden reggel abban reménykednek, hogy az ágyában találják fiukat, minden reccsenéskor azt gondolják, hazatért. Ackermann Dávid 2009-ben tűnt el, 18 éves volt akkor.

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

„7 perces gyerekes családok”

Idén a „7 perces gyerekes családok” felszámolásáért külön is küzdöttek – értesültünk Kárász Róberttől, az alapítvány elnökétől, a program ötletgazdájától. Egy hazai felmérés szerint ugyanis egy átlagos magyar család naponta, átlagosan csupán 7 percet beszélget a gyermekével. Ennél több időt töltünk naponta külön-külön tévénézéssel, rádióhallgatással, barátainkkal, kollégáinkkal, házi kedvenceinkkel. A gyerekeinkre miért csak 7 perc jut?

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A Magyarországon 2017-ben eltűnt gyerekek jó része gyermekotthonból szökött meg – mondta Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő. Incze Zsuzsa, a Csellengők alapítója kiemelte: az is probléma, hogy egy két hónapos tanfolyam elvégzését követően bárki lehet nevelőszülő, akiktől szintén rengeteg gyermek, főleg lány szökik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában