további 61 fával együtt

2018.05.29. 16:04

Elültették az ovisok a Petőfi fát Székesfehérváron

Az úgynevezett Tündérkert akció keretében 61 különböző fajtájú, őshonos gyümölcsfát ültettek a Krasznai utca 18. szám alatt található, az 1700-as években épült présház udvarára és környékére.

Borsányi Bea

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ez a fásítás az első lépése annak az elképzelésnek, amely a Krasznai utcai Almási pincéből közösségi teret és kertet hoz létre, miközben csatlakozik az országos Tündérkert mozgalomhoz. Az ötlet Pórszombatról, Kovács Gyula erdésztől származik, aki maga is több száz régi magyar gyümölcsfát nevel – egyebek mellett bőralmát és batult – azzal a szándékkal, hogy ezek a Kárpát-medencei fajták megmaradjanak az utókornak.

A program révén a gyerekek nemcsak ezeknek az ellenálló és metszést nem igénylő fáknak az elültetésében, de gondozásában és nevelésében is szerepet vállalnak. A program nem titkolt célja az is, hogy a fajtamentés és a hagyományőrzés mellett erősítse a gyerekek identitását. Az oltványokból az iskolások segítségével negyvenet már korábban elültettek a Városgondnokság munkatársai, kedden reggel további 21 csemete, többek között a Petőfi fa ültetésére gyűltek össze a Szivárvány Óvoda Püspökkertvárosi Tagóvodája és a Kossuth Lajos Általános Iskola gyermekei, valamint Cser-Palkovics András polgármester és a csemetéket képviselői keretéből megvásárló Horváth Miklós Csaba. Ahogy azt az önkormányzati képviselő elmondta, minden elültetett fának története van. A Petőfi fa például annak a körtefának az utódjától származik, amely alatt a legenda szerint Petőfi Sándor a segesvári csata előtti napon az erdélyi Székelykeresztúron utolsó versét megírta.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András kiemelte, Székesfehérváron nagyjából 80 ezer fa található a köztereken. A most ültetett újabbak nemcsak a gyerekek nevelését, az ősi fajták megőrzését szolgálják, de hozzájárulnak a város jó levegőjéhez, valamint a szép és nyugodt környezethez is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában