Láthatatlan vacsora

2018.05.24. 17:30

Csak érezték, de nem látták, mit esznek a fehérvári diákok

A városban először szerveztek úgynevezett láthatatlan vacsorát a középiskolás korosztálynak szerdán délután, az érzékenyítés jegyében.

Bokros Judit

A diákok ezúttal rendhagyó módon fogyaszthatták el az ételt

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Milyen lehet vakon boldogulni? Ezt próbálták érzékeltetni a programmal a szervezők, vagyis a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (Lárke), illetve a Hatpöttyös étterem. A részt vevő osztály a József Attila Kollégiumból érkezett Nagy Kálmán igazgató vezetésével. A társaság az étterem előtt gyülekezett, a fiatalokat a Lárke részéről a gyengén látó Matis Monika köszöntötte. A diákoknak párosával kellett bevonulniuk az étterembe, úgy, hogy egyikőjük szemkötőt és fehér botot kapott, a másik pedig segített neki bejutni. Az asztalnál azonban már mindenkinek be kellett kötnie a szemét, hogy egy időre lemondjon a látáson keresztüli érzékelésről.

A diákok ezúttal rendhagyó módon fogyaszthatták el az ételt
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Ez egyeseknek láthatóan nehezére esett, néhányan hamarosan meg is váltak a szemkötőtől, és úgy ették végig a menüt, ahogy máskor. Az osztály nagy része azonban kitartott, ügyesen próbálkoztak Monika irányítása mellett. Kitapogatták a poharat, ittak, majd megkeresték az evőeszközöket, s elkezdtek enni. A menü sült hús volt krumplipürével, káposztasalátával, végül epres desszert következett. Evés közben Monika és az önkéntes ház munkatársa, Braun Katalin mesélt tapasztalatairól (utóbbi látó hölgy). Próbálták megtudakolni a fiataloktól, hogy értik-e a program üzenetét. Azt, hogy itt nem a sajnálatról van szó, hanem arról, hogy átérezzék kicsit a vakok, gyengén látók helyzetét. Monika folyamatosan bátorította a kitartó fiatalokat, akik amellett, hogy finomat ettek, ezután együttérzőbben közelíthetnek fogyatékkal élő embertársaik felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában