A baleset-megelőzésről

2018.05.29. 14:00

Az életből vett példákat mutattak be a rendőrök a bicskei diákoknak

Másfél száz középiskolásnak tartottak izgalmas előadásokat tapasztalt szakemberek két napon át, a Fiatalok Házában. A baleset-megelőzésről nem lehet eleget beszélni, a felelős gondolkodást idejekorán elsajátítani, vélik a szervezők.

Zsohár Melinda

A diákok díjazták az őszinte szavakat, semmiféle kioktatás nem hangzott el

Fotó: rendőrség

A kétnapos I. Bicskei Járási Balesetmegelőző Fórum házigazdája Balázs Sándor rendőr alezredes, a Bicskei Rendőrkapitányság vezetője volt. A tizenhat település alkotta Bicskei járásban két középiskola működik, Bicskén a Vajda János, Felcsúton a Letenyey Lajos Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolái. E két intézményből érkezett mintegy másfél száz 10-11. évfolyamos diák a fórumra, ahol az előadásokat képekkel, filmekkel tették élményszerűvé. A rendezvény súlyát alátámasztandó Kaposvári Károly és Illés Mihály rendőr alezredesek, Fejér megyei közlekedésrendészeti vezetők, valamint öt megyei rendőrkapitányság vezetője is megjelentek. A fővédnök Pálffy Károly bicskei polgármester, a védnök Óberling József rendőr ezredes, az ORFK közlekedési főosztályvezetője volt – közlekedésrendészeti területen az országban első számú vezetőként számon tartott szakember.

Ez a korosztály mindenféle módon közlekedik, gyalogosan, kerékpárral, s nem kevesen személyautóval. A jogosítvány megszerzése egyre fiatalabb korban történik, s szinte minden családban van is autó, mondta el a kapitány. A diákok ugyancsak „díjazták” az őszinte szavakat, semmiféle kioktatás, vagy papírízű beszéd nem hangzott el a sokat látott és átélt vezetőktől. A növekvő motorizáció, a szaporodó gyors járművek megkívánják a fiataloktól a fokozott óvatosságot, vagy éppen az autók között, a nagyvárosok forgalmas útjain is polgárjogot nyert kerékpár-használatban, hangsúlyozta Balázs alezredes. Felföldi Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa a gyalogos és kerékpáros közlekedés veszélyeiről beszélt, Pintér József címzetes rendőr főtörzszászlós, baleseti helyszínelő és vizsgáló konkrét baleseteket idézett meg.

A diákok díjazták az őszinte szavakat, semmiféle kioktatás nem hangzott el
Fotó: rendőrség

A Veszprémi Rendőrkapitányság rendőrét élénk figyelemmel hallgatták, aki személyesen átélt, nem ritkán megrázó élményeit, képeket, filmeket osztott meg ifjú hallgatóságával. A Bicskén jól ismert, helybéli Szerencsés László nyugalmazott rendőr dandártábornok korábban közlekedési oktatóként is tevékenykedett, missziónak tekinti a baleset-megelőzés hangsúlyozását. Nyomatékosan hangoztatja, hogy nem a halálos balesetek előzhető meg, hanem mindennemű baleset megelőzése a cél! Gyakran apró körülményeken múlik a tragédia: sértetlenül szállnak ki roncs kocsikból, s halálukat lelik egy fejsérülés következtében a szinte ép autóban. Klobusitzky György, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nyugállományú oktatója Vigyázz magadra! címmel szintén az országot járja baleset-megelőzési programjával. A droghasználat, az ittas vezetés veszélyeire hívta fel a figyelmet, ezek miatt sok vétkes és vétlen áldozat veszíti életét az utakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában