Ha a tudomány és a technológia találkozik

2018.05.16. 07:21

A magyar gazdaság egyik bástyája Aba

Az Abai Tudományos és Technológiai Park cím elnyerése már régóta foglalkoztatja Aba és a környékbeli települések lakóit, vállalkozóit.

Szanyi-Nagy Judit

A Sárvíz-völgye mentén élőket érinti a kezdeményezés. A szakmai fórumon Kossa Lajos polgármester (b), Dávid Roland stratégiai igazgató és Mórucz Norbert IPE-elnök is részt vett

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A helyi önkormányzat képviselő-testülete még 2017 augusztusában hozott egyhangú döntést arról, hogy csatlakozni kíván a tudományos és technológiai parkok szakmai programjához. Jelenleg országszerte tizennégy helyszínen több mint százötven cég működik együtt a kezdeményezés égisze alatt – ezekhez a településekhez társulna a megyei kisváros is. Az előkészítő munkák már rég megkezdődtek, a koncepció megszületett, tegnap pedig aktív szakértői egyeztetés is zajlott az Aba Invest Kft.-vel, valamint az Ipari-, Tudományos-, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesülettel (IPE) együttműködve az abai városházán.

A Sárvíz-völgye mentén élőket érinti a kezdeményezés. A szakmai fórumon Kossa Lajos polgármester (b), Dávid Roland stratégiai igazgató és Mórucz Norbert IPE-elnök is részt vett
Fotós: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A Mórucz Norbert IPE-elnök, Dávid Roland stratégiai igazgató és Kossa Lajos polgármester vezénylésével lezajlott megbeszélésen a környező vállalatok képviselői, vállalkozók találkoztak és cseréltek gondolatokat. A találkozón elhangzott: az abai fejlesztések kiemelt célpontja a klímavédelem, az ipar és a mezőgazdaság – melyek közül leginkább ez utóbbi témakörben voltak érintettek a helyi képviselők.

Ők ugyanis javarészt (klasszikus szántóföldi) növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak, gyümölcseiket a piacon értékesítik, halgazdálkodást folytatnak, de volt, aki ásványvíz-palackozást végez vagy szennyvíztisztító-berendezést épít. A szakmai fórum ezáltal lényegében egy, a sikeres pályázathoz elengedhetetlen igényfelmérés is volt. Kiderült, a vállalkozók számára sokat jelentene a fenntartható helyi vízgazdálkodás – melyet várhatóan a megújuló Nádor-csatorna is lehetővé tesz majd –, a megfelelő termékfeldolgozás, a megújuló energiaforrások felhasználása és a biotermékek értékesítésének lehetősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában