cégér a jó bornak

2018.04.06. 16:03

Megyekorzó: Ahol a virágtól kezdve a házi sörig mindent megtalál

A 2011-ben útjára indított Fejér termék program keretében már több éve rendszeresen megrendezi a Fejér megyei önkormányzat a megye őstermelőit, kézműveseit, manufaktúráit felvonultató vásárát, a Megyekorzót. Pénteken is ízes és szép árukat hoztak a Szent István térre a kereskedők.

S. Töttő Rita

- A jó bornak is kell a cégér – mutatott körbe Farkas Tibor sárbogárdi méhész saját termékei felett a pénteken megrendezett Megyekorzón. Amelyre számos településről – így Polgárdiból, Sárkeresztúrról, Mórról, Nadapról, Válról, Etyekről, Pusztaszabolcsról, Szabadbattyánból, Gyúróból, Dunaújvárosból, Agárdról, Sárbogárdról, Ráckeresztúrról, Pákozdról és Székesfehérvárról – is érkeztek őstermelők, kézművesek. – Ha nem látnak bennünket az emberek, akkor nem tudják, hogy létezünk és nem is keresnek bennünket – foglalta össze az ittlét lényegét a méhész.

De nem csak ő gondolkodott így: a tejtermékektől kezdve a mangalica füstölt húsokon és kézműves sörökön keresztül a helyi borokig, mézekig, édességekig mindenféle földi jóval felsorakoztak az árusok. Válogathattunk az ajándéktárgyak széles kínálatában is: kézműves tárgyak, varrott ajándékok, merített papír, szőnyeg, gyöngy, kerámia és virágkötészeti remekek sorakoztak a Megyeháza előtti téren. Volt tehát miből válogatni, s épp ez a Megyekorzó rendezvények lényege is. De jószolgálati vetülete is van a korzónak: a Sárkeresztúri Hangyák Szociális Szövetkezet standjánál a település polgármestere, Csutiné Turi Ibolya fogadta kollégáival együtt az érdeklődőket. A polgármester asszonynak nem titkoltan fontos célja volt a fehérvári eseményen való részvétellel:

Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

- A szövetkezet másfél éve alakult, kézműves termékeket készítünk. Mindent, ami a közfoglalkoztatásban keletkezett érték, azt a szövetkezet viszi tovább és értékesíti. Mi ezen az alkalmon mutatkozunk be és gyakorlatilag most alakítjuk ki a vendégkörünket.

Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke is ezért köszöntötte e szavakkal a megnyitóra összegyűlteket:

- Meg szeretnénk mutatni mindazt a szépet és jót, amit létrehoztunk és meg akarjuk ismerni, amire mások büszkék. Tanítani és tanulni, elismerni akarunk ezen a napon. Az ember arra törekszik, hogy mindennapjai sokkal többről szóljanak a puszta létfenntartásnál. Ezért olyan munkát igyekszik találni, amit önmagáért is örömmel végez s ami jóleső fáradtságot, elégedettséget hoz számára. Így születhetnek meg azok a míves tárgyak, ínycsiklandó termékek, melyeket csodálatos megyénk nyújtani tud.

 

A nézelődők között természetes, hogy ott volt Schultz György, a Jancsárkert termelői piac vezetője is. Ha valaki, hát ő tudja, milyen lehetőséget jelentenek a hasonló vásárok a helyi termelőknek:

- Egyre több termelői piac nyújt lehetőséget a megjelenésre, kitelepülésre a megyében. Ezért jó a Megyekorzó is, amely ritkább, ezért inkább reprezentatív jellegű. Mégis vagy éppen ezért jó alkalmat jelent a kisvállalkozások számára, hogy bemutassák, az előző időszak óta mennyit fejlődtek, milyen új termékeket fejlesztettek ki, vagy éppen a csomagolás terén, marketingben milyen lépéseket tettek. Ma is öröm volt körbesétálni és látni, hogy a termelők, vállalkozások milyen új dolgokkal jelentek meg, mennyire attraktívak a standjaik. A virágtól kezdve a házi sörig nagyon széles skálán tudják itt a megyeiek bemutatni, hogy a termelőkre érdemes odafigyelni, érdemes náluk vásárolni – így a piacvezető, aki a még bizonytalanok számára érvekkel is szolgál: kevés vegyszert használnak, rövid a szállítási távolság, s mivel magyar termékekről van szó, így magyar családok megélhetését segítjük, ha náluk vásárolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában