Húsvéti csoda

2018.04.01. 10:00

Lepsény méretes húsvéti tojása, Gabriella büszkesége

Százötven centi - fogad a lepsényi Nagy Gabriella a település főutcájának szélén, a házuk kerítésénél. Az itt álló méretes tojásnak sokan csodájára járnak.

Szanyi-Nagy Judit

A méretes tojás egy stabil, téglákkal súlyozott fatalapzatban csücsül

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A másfél méteres remekmű nem mai, már négyéves alkotás. Gabriella már kezdetben sem magának készítette a gigantikus tojglit, mint mondja, ez mindig is a falu tojása volt.

- Egyszer a templom előtt állítottuk ki, máskor a református pap vitte magával az ünnepi misére. De az általános iskola is befogadta már egy kis időre – idézi fel a tojás előfordulási helyeit Gabriella. A nagy mű idén Enying felől Lepsénybe érkezve, a házuk előtt hívja fel magára a helyiek és az utazók figyelmét, ám a készítő tervezi, hogy a napokban egy még láthatóbb helyre teszi ki azt.

Ugyanis a település tojását bárki megfoghatja, tapogathatja, még fotózkodni is lehet vele. Az évek múlása itt-ott kicsit megviselte, mégis masszív szerkezetről van szó: a hungarocell kockákból készült tojáson vakolat és háló is van – mintha egy szobafal lenne -, a zománcfesték pedig állja a vizet és az időt is.

A méretes tojás egy stabil, téglákkal súlyozott fatalapzatban csücsül
Fotós: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A legnagyobb munka természetesen az alap elkészítése volt. Mint Gabriellától megtudjuk, ez két hetet vett igénybe, még úgy is, hogy volt segítsége Megyeri Norbert kőműves személyében.

- A készítéskor csak úgy röpködtek a lakásban a hungarocelldarabok, de megérte: látni azt, hogy egy szakember kezébe kerül az álmom, és megvalósul, amit elterveztem, nagyszerű érzés – meséli Gabriella, aki ezt követően egyedül festette meg a tojást.

Az előző, népi motívumos mintázatot napi 4-5 óra munkával, négy nap alatt, a mostani tavaszi festést pedig két nap alatt készítette el. Mindkét alkalommal otthon, a műhelyében ügyködött a tojáson, mint mondja, elkél a világos és pormentes hely.

Egy hétvége alatt készült el Nagy Gabriella új húsvéti tojásfestése
Fotós: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

- Óvodáskorom óta festek, ezt a művészeti ágat, a szakmát sosem tanultam. Sokszor váltogatom a stílusokat is, egyszer temperát használok és színkavalkád jellemzi a festményeimet, máskor pedig egy kevésbé színes olajalkotás készül – mutat rá tehetségére.

Azonban az 50-60 kilogrammot is elérő tojás nem a végcél: a lepsényi alkotó tervezi egy még nagyobb, akár több mint kétméteres műremek elkészítését is. Azt, ha úgy alakul, egy fővárosi tojásmúzeumban is kiállíttatná az ország tojásaként.

Addig pedig örül a visszajelzéseknek, mint mondja, eddig csak pozitív értékeléseket kapott. A lepsényiek sokszor megállítják vagy átkiabálnak neki az utca túloldaláról, azért, hogy elmondják, mennyire büszkék a tojásra és annak alkotójára, Gabriellára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában