Élményeken és tevékenységeken keresztül

2018.04.11. 10:30

Kincses kultúróvoda címet nyert a polgárdi Eszterlánc Óvoda

Az Eszterlánc Óvoda elnyerte a Kincses Kultúróvoda címet, melyhez 1,3 millió forint támogatás is járult. Az országos pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma hirdette meg.

V. Varga József

A néphagyományok beépülnek a mindennapi óvodai programokba

Fotó: óvoda

A minisztérium kultúráért és oktatásért felelős államtitkársága a pályázat céljaként az óvodai és a kulturális intézményrendszer együttműködésének erősítését jelölte meg, hogy a kulturális tartalmak minél sokrétűbben beépüljenek az óvodák pedagógiai programjába.

Az Eszterlánc napközi otthonos óvoda nevelőtestülete úgy érezte, hogy a pályázat sok szempontból a polgárdi óvoda törekvéseit tükrözi, a mindennapok alapfeladatain túl a megvalósuló programok tartalma, valamint az óvodapedagógusok szemlélete köszönt vissza a kiírásból.

– Fontos feladatunknak tekintjük a magyar népi kultúra ápolását, a gyermekekkel élményeken és tevékenységeken keresztül történő megismertetését – mondta el lapunknak Nedeczky Istvánné óvodavezető. – Megismerjük a népmeséket, a népdalokat, a néptáncokat és a néphagyományokat, kipróbáljuk a népi kismesterségeket. Legutóbb a tojásfestéssel ismerkedtek óvodásaink, de agyagoztak és gyöngyöt is fűztek már.

Óvodapedagógusaik rendszeresen részt vesznek szakmai fórumokon és továbbképzéseken, a munkaközösségek munkájában, tudatosan készülve, hogy az óvodában szeressék, őrizzék és tovább örökítsék a magyarság hagyományait. Az intézményben színjátszó kör működik, melyben a felnőttek életszerű mesejátékokat adnak elő saját készítésű jelmezekkel és díszletekkel.

A néphagyományok beépülnek a mindennapi óvodai programokba
Fotós: óvoda

Nyitottak a város kulturális eseményeire, a rendezvényeket az óvodás csoportok műsorai színesítik. Ápolják a kapcsolatot az idősek otthonával, a nyugdíjasklubbal, a civil szervezetekkel. Kapcsolódnak a jeles napokhoz, a húsvéthoz és a karácsonyhoz, nemzeti ünnepeinkhez, az egészségnapokhoz, a víz és a Föld világnapjához, a madarak és fák napjához.

Nagy hangsúlyt fektetnek az intézmény hagyományaira, az óvoda születésnapját 2005 óta – akkor ünnepelték az óvoda alapításának századik (!) évfordulóját – minden évben egyhetes rendezvénysorozattal köszöntik a Mihály-naphoz kapcsolódó héten. A gyerekek kikiáltói vásári rigmusokkal készülnek, és öltözékükben is felidézik a régmúlt időket. Felkutatták a helyi népviseletet, és megvarratták a gyerekeknek és az óvodapedagógusoknak is.

Rendszeres könyvtárlátogatók, heti témáik feldolgozását mindig sok könyvvel színesítik, melyeket együtt válogatnak ki a gyerekekkel. Felkeresik a városi kiállításokat – tette hozzá az óvodavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában