Bűvészet

2018.04.24. 10:00

Johnny Diablo rendre nyomot hagy a közönségében

A bűvészvilág Johnny Diablo néven ismeri az évek óta Salzburgban élő bűvészt. Kártyatrükkjeit, egyéb látványos show-műsorait, szemináriumi megmutatkozásait siker és elismerés kíséri, nemzetközi szinten is.

Borsos Renáta

Johnny Diablo a bűvészetben lelte meg hivatását

Fotó: Tóth János

Nem bízott semmit a véletlenre, nyilván a bűvészetről „csak” beszélni nem lehet. Egy gasztronómiai csúcsokhoz felérő ételcsodát sem elég szavakkal körülírni, az ízek harmóniájáról kóstolás nélkül hitelesen nem lehetne véleményt formálni. Johnny már az elején „elvarázsolt”, koncentráltam, mégis csak annyit észleltem, amint az ujjai között a kártyalapok követhetetlen ütemben pörögtek, átváltoztak, kicserélődtek. Beszélt hozzám, a figyelmemet a bűvészkedése minden másodperce alatt lekötötte. Meggyőződésem, hogy ez volt az az illúzió, amire egy laikus csakis azt mondhatja, ez nem trükk, hanem varázslat.

– Tizenhárom évesen találkoztam először egy bűvésztrükkel testközelből. Napokig nem hagyott nyugodni, hogy vajon, hogyan is kerülhetett egy pénzérme a kólásüvegembe. Ott, a bűvész rögtönzött elő adása annyira belém égett, hogy determinálta az utat számomra. Ha az előzményeket felidézem, hétéves koromtól színjátszó körbe jártam, néptáncoltam, balettórákat vettem, gyermekként volt szerencsém a Polányi Passióban játszani, színésznek készültem. Ami nagyon vonzott a színházi világban, hogy mi van egy szerep mögött, hogyan épül fel a darab, mi van a háttérben. A bűvészet azért is csodálatos számomra, mert itt az aprólékos részleteket, a háttérmunkát nagyon kell ismerni, a lehetséges színpadi történéseknek a skáláját be kell gyakorolni. Élesben már csak a show vihet. Aki szívből, zsigereiből bűvészkedik, olyat tud mutatni, amiért mindig emlékezni fognak rá, nyomot hagy – mesélte Johnny, akit az első találkozása a bűvészettel egész életére „megfertőzött”.

Johnny szinte azonnal megérezte a szikráját ennek a világnak, autodidakta módon képezte magát, profi bűvészek szemináriumaiból, bűvészvideókból tanult, nem volt külön mestere. Gyorsan fejlődő szakma révén, a mai napig új trükkökön dolgozik, a show hipnózisvilága felé orientálódik. Megtudtam, hogy a szakmai berkeken belül megoszlanak a vélemények, hogy egy mestertől, vagy egyéb forrásokból szerezzék-e tudásukat a bűvészek. Félő, hogy ha egy adott személytől tanul az ember, akkor óhatatlanul is hasonlítani kezd rá, nem érik idegen impulzusok, és nehezebben alakítja ki a saját stílusát.

Johnny Diablo a bűvészetben lelte meg hivatását
Fotós: Tóth János

– Amikor először látok egy trükköt, kezdetben hagyom magam becsapni. Az érdekel, mit érezhet a néző. A hatást várom. Ha meglep nézőként, akkor bizonyára a saját közönségemből is hasonló reakciót vált ki. Vizuális típus vagyok, a bűvészek performanszát szeretem nézni, azokból sokat lehet tanulni. A memóriámra támaszkodom, hamar megjegyzem és könnyen felidézem a trükköket. A gyors észjárás elengedhetetlen, mert sok esetben a pillanat tört része alatt kell megoldást találnom egy adott helyzetben – avatott be a bűvész a részletekbe. Ahogy Johnny inspirálódik és tanul, úgy fontosnak tartja a fiatal bűvészek támogatását is. A közelmúltban barátjával szervezőként a fiataloknak szemináriumi nappal készültek Budapesten. Akik alázattal tekintenek a szakmára, érzik, hogy egy-egy ilyen szeminárium fejlődésük szempontjából a megszerezhető tudás lehetőségét adja, egy igazi kincsesbánya. Sokan kérnek tőle tanácsot, fordulnak hozzá segítségért.

– Amibe elég komolyan beleástam magam az utóbbi időben, az a hipnózis világa. Egy rövidebb kényszerpihenő miatt a saját egészségemre fókuszálva a hipnózisnak köszönhetem, hogy mára teljes lényemmel a bűvészet felé fordulhatok. Hipnózissal az ember mindent el tud érni, ami fejben dől el. A megszerzett tudás által olyan kapuk nyíltak előttem, amikre korábban nem is gondoltam volna. A munkámban is hasznosíthatom. A jövőben a show-hipnózist fogom ötvözni a bűvészettel – ismertette Johnny, aki minden megmutatkozásával olyan nyomot kíván hagyni az emberekben, mint amilyennel ő is tizenhárom évesen találkozott. Sok bűvészt elismer, de a piedesztálon mindig az a bűvész marad, akit gyermekként látott. Vágya, hogy rá is hasonlóképpen gondoljanak. Erre minden lehetősége adott a szakmailag a profizmus útján haladó, karizmatikus, hivatásának élő bűvésznek, akit novemberben Ausztriában egy rangos nemzetközi versenyen a legjobb előadónak választottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában