nevelőszülői hálózat

2018.04.05. 11:00

Bodajkon indított az EFOP, már mosógépet is kapott egy család

A nevelőszülői hálózat megerősítése folytatódik az 1,2 milliárdos projekt beindulásával, amelynek keretében képzési, infrastrukturális és eszközparkfejlesztések lesznek majd.

Sági Zoltán

Horváthné Cserven Zsuzsanna nevelőszülőnek egyháztartási gépet adott át Czibere Károly és Törő Gábor

Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Mint köszöntőjében Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója elmondta, intézményük is sikeresen pályázott a nevelőszülői hálózatok infrastrukturális fejlesztésére kiírt tenderen, ahol mintegy 110 millió forintot nyertek el.

Ennek köszönhetően a megyei nevelőszülői hálózat 196 családjából 149 család jut a közeljövőben új háztartási berendezésekhez, és 21 család kap mozgásfejlesztő eszközöket.

– A mai ünnepélyes alkalom apropója az, hogy a nevelőszülői hálózat fejlesztésére kiírt 1,2 milliárdos pályázat megvalósítása ezennel elindult – nyitott Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Horváthné Cserven Zsuzsanna nevelőszülőnek egyháztartási gépet adott át Czibere Károly és Törő Gábor
Fotós: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

– A kormány fontosnak tartja, hogy a gyermekvédelmi rendszer fejlesztésén folyamatosan dolgozzon, és e fejlesztés egyik legfontosabb része az, hogy az intézményes ellátás helyett a nevelőszülői szolgálatot részesíti előnyben.

A gyermekvédelemben élő gyermekek számára valódi esélyt kell kínálni az önálló életkezdésre – hangsúlyozta –, és ezen esélyt legjobban a nevelőszülői hálózat befogadó, családias levegője biztosíthatja. A nevelőszülői családok tudnak igazi oltalmat, menedéket nyújtani a gyermekeknek, ezért a kormány is minden eszközzel fejleszti, erősíti a nevelőszülői szolgálatot. Ma Magyarországon 23 ezer gyermek van az állami gondoskodás rendszerében, közülük 15 ezren pedig már a nevelőszülői hálózatban. Ilyen magas ez az arány még soha nem volt. A nevelőszülőket, és a nevelőszülővé válást a kormány ingyenes képzésekkel, foglalkoztatotti jogviszonnyal, és a nevelőszülői díj jelentős, mintegy négyszeres megemelésével is támogatja – zárta beszédét az államtitkár.

Zárásként Törő Gábor országgyűlési képviselő mondott köszönetet azért, hogy a projekt megvalósítása az általa képviselt területen kezdőtt el.

Az eseményen jelen volt Mátrahalmi Tibor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Kirendeltség igazgatója is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában