Fehérvári zsűritagok a Csíki Versünnepen

2018.04.29. 09:00

A nyelv ápolása a nemzet védelme

Még Székesfehérváron dolgozott a médiacentrumban Varga Sándor, amikor útjára indította a fehérvári után a Csíki Versünnepet, amit idén hatodik alkalommal rendeztek meg pénteken.

Nagy Zoltán Péter

A Csíki Versünnep jelentkezői és tanárai – két hét után ennyien indultak

Fotó: Fotó: Simon Erika

A kitüntetett napokat nevezik ünnepnek, s édes anyanyelvünk ápolása minden nap megérdemelné a foglalatosságot, ám ha utódaink állnak ki versbe öltöztetni a magyar nyelvet, az a leginkább ünnep. Az idei fehérvári rendezvényre közel három tucat általános és középiskolás jelentkezett, melynek döntőjét a Fehérvár Televízió közvetítette is. Ezt a versünnepet csente Csíkba Varga Sándor újságíró, és bizony, ahol küzdelem a nyelv megőrzése, ott sokkal nagyobb az elszántság!

A székely barátnők együtt választották a verseket
Fotós: Nagy Zoltán Péter/Fejér Megyei Hírlap

Csíkország csángó és székely fiataljai minden esztendőben rekordokat döntve jönnek össze a csíkpálfalvi iskolában, hogy kedvenc verseikkel előrukkoljanak. A pénteki versünnepen 167 fiatal lépett a zsűri elé 5 korosztályos kategóriában. Varga Anna, aki elhunyt édesapja nyomdokaiban járva irányítja a Csíki Versünnepet és Sudár Annamária előadóművész szervezésében négy helyszínen folyt a megmérettetés a 167 fiatal között, és egy tartalmas és gördülékeny rendezvény zajlott Csíkpálfalván. Járva a versmondó helyiségeket megdöbbentő érettséggel találkozott a hajlott hátú ember. A Vörösmarty Társaság egykori elnöke, Bakonyi István irodalomtörténész, író, kritikus, főiskolai tanár is dolgozott a Csíki Versünnep ítészei között.

– Nem szeretnék összehasonlításokat tenni a fehérvári és a csíki rendezvény között. A Csíkban élőknek mások a gyökerei, és éppen ezért százak jelentkeznek. Ám az alapvető különbség a létszámon túl a látvány! Csíkban ünnephez méltón viseletet öltenek a fiatalok, lenyűgözi az embert.

A fiatalok többségénél a viselet természetes volt
Fotós: Nagy Zoltán Péter/Fejér Megyei Hírlap

– A versválasztásban fellelhető-e alapvető különbség Fejér megyei és csíki fiatal között?

– Én inkább a lelkiségben látom a különbséget. Csíkban sokkal mélyebb a kötődés az anyanyelv iránt. A versválasztásban nem látok semmi különbséget. Vannak slágerversek mindkét nemzetrészen, mint például Karinthy Nem mondhatom el senkinek című verse. Talán Csíkban jobban szólnak az erdélyi klasszikusok. A székelyföldön élő gyerekek mintha érettebbek lennének, mint a mieink, s talán emiatt is már-már mozgalom lett a versünnep.

A líceumos korosztály első helyezettje Szász Bernadett lett, aki Hervay Gizella Minden elmondhatatlan című versét mondta el megdöbbentő érettséggel, átéléssel. Őt és valamennyi líceumos versmondót, valamint a korosztályos győzteseket a Fehérvár Televízió műsorán láthatják, akik kíváncsiak a szép magyar beszédre, a tiszta magyar szóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában