A kereszténység egyik leghíresebb ereklyéje

2018.03.26. 11:30

A torinói lepel hiteles másolatát állították ki Székesfehérváron

A Lepel Emberét, a tudományos kutatások eredményét és a történelmi hátteret mutatta be a Krisztus Király templomban Zemlényi János lelkipásztori munkatárs.

Borsányi Bea

A lepel jelen esetben a torinói lepel hiteles másolata volt, amelyet vasárnap tekinthettek meg az érdeklődők. A Lepel Embere pedig minden feltételezés szerint Jézus, aki egy kutatás szerint az első helyen áll azon a listán, amely a mindennapokban ránk legnagyobb hatással levő személyek nevét állítja sorrendbe. Olyan személyeket előz meg, mint Napóleon, Mohammed, Albert Einstein vagy Shakespeare. Ez csak egy azon érdekességek közül, amelyek elhangzottak Zemlényi János több mint egyórás, vetítéssel egybekötött előadásán.

Zemlényi János részletekre is kiterjedő, vetítéssel és szemléltetőeszközökkel színesített előadást tartott Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

A torinói lepel a világ legtöbbet vizsgált ókori relikviája, amelyről már a 14. században is azt állították, Krisztus testét fedte, miután halála után leemelték a keresztről. A modern kor technikáinak köszönhetően az utóbbi időben számos tudományos vizsgálatnak vetették alá a legkülönfélébb szakterületeken.

Elemezték numizmatikusok, hematológusok, botanikusok, kórboncnokok, de vizsgálták a szövetek szálait és a benne megtapadt polleneket is. Mára szinte 100 százalékosan bizonyított, hogy a lepel az 1. században készült, mégpedig Szíriában. Egy 180 centiméter magas, arányos testalkatú, AB vércsoportú férfi testét takarta, akit nagyjából két és fél órával a halál beállta után fektettek a lepelre és hajtották a másik felét a holttestre – és legfeljebb 36 óráig volt benne.

Zemlényi János részletekre is kiterjedő, vetítéssel és szemléltetőeszközökkel színesített előadást tartott Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

A leplen így kiválóan megmaradt a test körvonala, illetve láthatók a korbácsolás és a keresztre feszítés, valamint a töviskorona okozta sérülések nyomai. Az előadó olyan tárgyakat is körbeadott a hallgatóság között, mint az általa készített korbács, vagy hatalmas, nagyapjától örökölt szegek. Ezzel még szemléletesebben tudta bemutatni Krisztus szenvedéseit. Hiszen a virágvasárnapi előadás a torinói lepel hiteles másolatán keresztül mégis csak húsvét közeledtéről, Krisztus feltámadásáról szólt. És persze a hitről, amelyre valamilyen formában mindenkinek szüksége van a mindennapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában