Egy napnyi reneszánsz

2018.03.20. 16:30

Méltó módon emlékezik meg Mátyásról „az igazságosról” Fehérvár

Március végén egy napra ismét „reneszánszát éli” a koronázóváros.

Szanyi-Nagy Judit

Uralkodásának kezdetéről és születésnapjáról egyaránt megemlékezünk

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A Hunyadi Mátyás, Corvin Mátyás és Mathias Rex néven is ismert magyar király, I. Mátyás 1458 és 1490 között uralkodott Magyarországon. Az igazságosként is elhíresült, 1443 februárjában született uralkodó Székesfehérvárhoz is nagyban kötődik: 1464. március 29-én Szent István városában koronázták királlyá, legitimálva addigi uralmát.

Az évszámokból jól látszik, 2018-ban kerek évfordulókat ünneplünk országszerte: a nemzetpolitikai államtitkárság által kinyilvánított Mátyás király-emlékév Mátyás hazai uralkodásának 560 évvel ezelőtti kezdetéről és a király 575 évvel ezelőttre datált születésnapjáról egyaránt megemlékezik. Az emlékévhez Székesfehérvár is csatlakozott, a koronázás napján egyedülálló reneszánsz forgataggal várva a látogatókat ‒ jelentette be Cser-Palkovics András polgármester a tegnapi sajtótájékoztatón.

Uralkodásának kezdetéről és születésnapjáról egyaránt megemlékezünk
Fotós: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Így március 29-én a Mátyás király – Mecénás és katona című tárlat érkezik a Pozsonyi Magyar Intézetből a városba, amely egyben a kiállítás első magyarországi állomása is lesz. A tárlatot Merényi Zoltán és Somodi András álmodta meg; a réz, acél és vászon felhasználásával készült műtárgy-kompozíció a XXI. századra is reflektáló módon mutatja be Hunyadi Mátyás életét – tájékoztatott Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója. A Nemzeti emlékhelyen 17 órakor megnyíló kiállítás egy hónapon át fogadja a látogatókat. A reneszánsz hangulatot több városi esemény is megidézi majd: 10 és 16 óra között korabeli életmód- és harcászati bemutatók lesznek a Városház téren, a Hiemer-ház házasságkötő termében reneszánsz ruhákat ölthetnek a látogatók, a bálteremben pedig Mátyás királyról szóló meséket és énekeket hallgatnak meg a kíváncsi érdeklődők. 18 órától ugyanezen a helyszínen Sebestyén István mesemondó, a Népművészet Mestere is előadást tart majd. Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója arról is beszámolt: Székesfehérváron március 29-én kívül több programot is szerveznek, amelyek mind Mátyás jeles napjaihoz köthetők. Így május 25-én és 26-án, a régészet napján a múzeum udvarán lesznek rendezvények, de június 1-jén és június 23-án is az uralkodó lesz a középpontban: Mátyás 1485. június 1-jén foglalta el Bécs városát, a hó végi Múzeumok éjszakáján pedig az emlékév kapcsán készülnek programokkal ‒ például éremveréssel ‒ a királyra emlékezve. A rendezvények egészen decemberig tartanak majd, hiszen Mátyás december 12-én, Székesfehérváron kötött házasságot Aragóniai Beatrixszal.

Mindemellett április 25-én ‒ és erre Vargha Tamás országgyűlési képviselő is felhívta a figyelmet ‒, Mátyás király temetésének napján a Szent István Király Múzeum Rendház épületében mutatják be az uralkodó halotti pajzsának Hadtörténeti múzeumból érkező hű másolatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában