A MAGYARSÁG MELLETT TETT HITET

2018.03.25. 17:09

A martonvásári Bogdán Emil posztumusz díszpolgári címet kapott

A rendszerváltás utáni első szabadon választott parlament tagjaként lett országgyűlési képviselő az Erdélyben született állatorvos. Magyarsága hangsúlyozása legendás volt.

Zsohár Melinda

A martonvásári képviselő-testület 2018-ban Bogdán Emilnek adományozta díszpolgári címét, az egyetlent, amelyről évente határoznak. A kortársaknak hihetetlen, de a politikus élete és munkássága már történelem, hiszen a rendszerváltás óta is eltelt huszonkilenc esztendő! A kitüntetés alkalmával megjelent a díjazott két fiatalabb fia, a jogász Bogdán Zsolt és a zenész Bogdán Csaba. Utóbbi a magyar pop zenei élet ismert alakja, felesége, Szandi dalain kívül sokat szerepel a médiában családanyaként, a hagyományos értékek képviselőjeként is. Zsolt néhány személyes emléket idézett a politikusi életút kiegészítéseként.

Simon Endre háziorvos, Bogdán Csaba és felesége, Szandi, ülve Kizmus Lajos agrárkutató Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az állatorvosként Martonvásárra került édesapa gyökeret eresztett a kisvárosban, a magyarsága mellett nyíltan is hitet tevő emberként sokak szemében példaként szolgált. Zsolt könnyes-mosolygós emlékként mesélte el, hogy édesapja a tehenészetben Riskát Temesvárnak „keresztelte” el, s a többi jószágot is határon túli magyar városokról, hogy minél többször és fennhangon kimondhassák e neveket! Ma kicsit nevetünk ezen, de a szocialista időkben ez fájdalmasan komoly volt, s jókora politikai botrány is kerekedett belőle.

Szabó Tibor martonvásári polgármester, Bogdán Zsolt jogász és Bogdán Csaba zenész – Bogdán Emil fiai Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Kizmus Lajos agrárkutató, volt helyi képviselő idézte a magyar rendszerváltó nemzedék egyik jeles tagjának hivatalos életútját, a 2008-ban elhunyt politikus martonvásári közéleti szerepvállalását. Bogdán Emil 1921-ben született az erdélyi Temesváron, az ottani Piarista Gimnáziumban érettségizett 1939-ben. Az Erdélyi Magyarokért Munkálkodók Alakulata (EMMA) nevű illegális erdélyi diákszervezet tagja volt 1939–1940 között, a szervezet leleplezése után a letartóztatás elől Magyarországra menekült. a budapesti Állatorvosi Egyetemen diplomázott 1951-ben, több helyütt dolgozott Fejér megyében is. 1990-93 között az MDF országgyűlési képviselője, majd a MIÉP alapítója Csurka István mellett, a párt parlamenti képviselője 1998-2002 között ismét.

Bogdán Zsolt és Bogdán Csaba Fotók: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A stabilnak látszó államszocializmus idején alapított meg helyben egy kis civil szervezetet – amit akkor nem úgy hívtak, s lényegében csak megtűrte a hatalom -, a Széchenyi István Klubot. Afféle vidéki értelmiségi találkahely volt, de szájról szájra terjedt híre, hogy a magyarság sorskérdéseit tárgyalják hol rejtjelesen, hol markánsabban. A hazai kulturális és művészeti élet nemzeti érzelmű szereplőit hívták meg, érkeztek a fővárosból, az ország távolabbi szögleteiből a klubba, pedig akkor még nem volt internet, s telefonösszeköttetés is csak gyéren. A Csoóri Sándor által is felmagasztalt klubot 1975-ben betiltották! A rendszerváltás dátuma csak visszafelé ismert, előre nem volt látható!

Érzelmi, szívbéli elégtétel volt Bogdán Emilnek, hogy kedves Erdélyébe képviselőként diplomataútlevéllel mehetett, szalutált neki a határőr. Előtte évtizedeken át be sem utazhatott Romániába, s ha igen, órákig kutatták autóját, forgatták (akkor bordó-piros színű) magyar útlevelét. Az 1990 utáni Magyarországon a radikális nézetei miatt szintén számos támadás érte, főként a balliberális média részéről, de Bogdán Emil küzdelmei nem voltak hiábavalók. Végső nyughelye Martonvásár, ahol életében otthonra lelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában