a jobb minőségű vízért

2018.03.30. 08:00

Lakásonként 150 ezerbe kerülhet az új vízvezeték Felsőcikolán

Az elöregedett felsőcikolai vízvezeték-hálózat felújítása rég napirenden van a pusztaszabolcsi önkormányzatnál, mivel a településrész oda tartozik.

FMH

A felsőcikolai hidroglóbusz az út mellett magasodik

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Tavaly nyáron megvásárolták a cikolai kutat a saját vízbázissal, a hidroglóbuszt és a hozzá tartozó területet, ami nélkülözhetetlen a munkálatokhoz. A legutóbbi lépés egy egyeztető megbeszélés volt az önkormányzatnál a héten. Ezen Csányi Kálmán polgármester, Tüke László alpolgármester, Simonné Zsuffa Erzsébet képviselő, Kovácsné Ildikó műszaki előadó, Horváth Ibolya és a szolgáltató képviselői vettek részt. A gerincvezeték kiépítése kapcsán a résztvevők azt járták körül, hogyan tovább a jobb minőségű ivóvíz érdekében.

A megbeszélésen elsősorban jogi kérdéseket tisztáztak. Kiderült például, hogy kötelező feladatként víziközművet kell létrehozni, amelyet csak állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő vízbázisra lehet kiadni. Kötelező továbbá üzemeltetőt kijelölni, ám ezt a jelenlegi rendszerre a szolgáltató az elavultság miatt nem vállalja – tudtuk meg Koltai Zsuzsanna kommunikációs munkatárstól.

A felsőcikolai hidroglóbusz az út mellett magasodik
Fotós: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A víziközmű kialakításához közel 60 millió forint szükséges. A beruházás 10 százalékát, 6 millió forintot a lakosságnak kell kifizetni, és úgynevezett vízi társulatot kellene létrehoznia. Ezt a lakosság 66 százalékának szükséges elfogadnia, hogy a vízvezetékrendszerre minden lakást rá lehessen kötni. Az anyagi kötelezettségek lakásonként közel 150.000 forintot tesznek ki. Ha szükséges, a társulás hitelt vehet fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában