Borban az igazság

2018.03.16. 11:01

A Lajoskomáromi Gazdakör borgazdái igazi közösséget alkotnak

Havranek György öt éve elnöke a Lajoskomáromi Gazdakörnek, amely a helyi borászokat gyűjti össze.

Szanyi-Nagy Judit

A legjobb fehérbor idén Reizinger Ádámé lett Fotó: Gazdakör

A vezetőséggel, tagokkal közösen évről évre megrendezik a gazdakör immár hagyományosnak mondható borversenyét – az idei volt a hatodik alkalom. A rendezvény nem titkolt célja, hogy a gazdákat, a kör tagjait arra sarkallja, sűrűbben találkozzanak.

Persze – éppen ezért – más eseményeket is szerveznek a vezetőségi tagok: az érdeklődők olyan előadás-sorozatokon vehetnek részt, melyeken multinacionális cégek képviselői adnak elő, segítve ezzel a hatékony tudásszerzést. Ennek a sorozatnak a méltó lezárását képezi a február végi, március eleji borverseny.

– A gazdakör vezetősége szem előtt tartja azt is, hogy olyan programokat kínáljon a tagoknak, amelyeknek a segítségével tanulhatnak, információkhoz juthatnak és tapasztalatokat cserélhetnek – természetesen az iszogatás, barátkozás mellett – részletezi Havranek György.

A legjobb fehérbor idén Reizinger Ádámé lett Fotó: Gazdakör

Mint az elnöktől megtudjuk: a borversenyük sem a hagyományos módon zajlik. Nem értékelik az összes nedűt, csupán a három legjobbat, és az augusztus 20-i települési borversenytől eltérően itt nem egy pár fős zsűri kortyolgat, hanem minden résztvevő. Így, ha úgy alakul, akár több mint nyolcvanan értékelik az egyes borokat.

– Mivel nagy létszámú zsűrivel dolgozunk, mások a számadataink is. Nem a berúgás a célunk, szóval a pályázható borok számát limitáljuk: 50 bormintánál többet nem indítunk a versenyen, és egy-egy gazda fejenként legfeljebb két bort nevezhet. Ugyanakkor nem elég kétüvegnyi minta, nagyjából öt literrel kell nevezni – tudtuk meg az elnöktől, aki kérdésünkre azt is elmondta: a gazdakörben csaknem hetven tag van, tele fiatalokkal.

Bárki lehet zsűritag 

A pontozás sem szokványos. A résztvevők 5-10 fős csoportokat alkotnak, és a szóban forgó nedűre egy sárga fakanál felemelésével 0 és 5 között pontoznak – pontosabban csoportonként egy ember, aki képviseli a többiek véleményét. A négy kategória (fehérbor, olaszrizling, vörösbor és rozé) első három helyezettjét oklevéllel, az aranyérmest kupával is díjazzák. Ezenkívül a Lajoskomáromra jellemző olaszrizling legjobbját is megválasztják (ez az olaszrizling kupa), melynek tulajdonosa a gazdakör legjobb borához hasonlóan – a legtöbb pontot szerző versenyző – egy hatalmas vándorkupával térhet haza az oklevél és a saját serleg mellett. Az eddigi tapasztalat jól mutatja a helyi borok minőségét: nulla- és egypontos értékelés általában nem születik a versenyen.

Bár bort csak gazdaköri tagok indíthatnak a megmérettetésen, zsűritag lényegében bárki lehet, az efféle részvételnek nincsen feltétele. S hogy a „túlzott italfogyasztást” kompenzálják, a versenyt követően egy közös étkezéssel, például pörkölttel zárják az estét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában