jobb minőségű és tisztább

2018.03.08. 18:23

Jövőre csóri vizet csapolhatnak Pátkán

Régi-régi, úgynevezett derogációs kötelezettségének tesz eleget a falu. Egy 2001-es, az vízminőséget szabályozó kormányrendelet szerint ugyanis nem elég tiszta az ivóvíz Pátkán.

Majer Tamás

Fontos kihangsúlyozni Baki Berta, a Fejérvíz Zrt. mérnökének megállapítását, miszerint nincs szó a vízminőség romlásáról, csupán szigorúbb követelményrendszerről!

Nagy Dániel, Pátka polgármestere arról beszélt a beruházás projektnyitóján, hogy a pátkai ivóvíz-szolgáltatás hosszú távú fenntarthatósága végett a csóri karsztvíz jelenti számukra a megoldást.

A projekt első szakaszában Székesfehérvár, illetve Csala felől fektetnek le távvezetéket, ezen keresztül folyik be az új – a pátkai konyhákban jelenleg csapolható víznél jobb minőségű –, tisztább ivóvíz. Végpontja a vízműtelep lesz, ezért ott is több átalakítást tesznek.

Nagy Dániel, Tessely Zoltán és Baki Berta az asztalnál Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A teljes munka befejezési határideje 2019. május vége, összköltsége 259 millió forint. A fejlesztést a Kohéziós Alap és a hazai központi költségvetési előirányzata által nyújtott támogatásból finanszírozza Pátka, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Iroda istápolása mellett.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő örömét fejezte ki a beruházás, illetve a pátkai helyzet megnyugtató megoldása kapcsán, s megerősítette, hogy jelenleg a pátkai vízben az ammónia, a mangán, a vas és az arzén is magasabb a kormányhatározatban rögzített szintnél, ennek ellenére kellett közel két évtizedet várniuk a helyieknek. Tessely szerint hazánk kormánya valósan gondolja úgy, hogy Magyarország víznagyhatalom.

– Fel kell hívni arra a figyelmet, hogy a Földön nem mindenhol iható a víz, sőt vannak olyan területek, ahol nincsen víz: onnan az emberek el szoktak indulni – mondta az országgyűlési képviselő, aki kiemelte, meg kell védeni az értékeinket, így a vízkészletünket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában