Fizika show

2018.03.22. 08:30

Játékos tudomány: csodás kísérletek zajlottak Bicskén

Egy speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó pedagógus feleség és egy Öveges József professzor kísérletein felnőtt férj: máris kész a varázslatos gyerekeknek.

Borsányi Bea

Ez a mutatvány is a fizika törvényein alapszik

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Második alkalommal várták az általános iskolásokat Bicskén a Fiatalok Házába, hogy egy-egy 45 perces óra keretében kápráztassák el őket olyan kísérletekkel, amelyek – Öveges professzor nyomában járva – otthon is elvégezhetők csupa olyan eszközzel, amelyek bármelyik háztartásban megtalálhatók. A cél, hogy felhívják a figyelmüket arra, a fizika nem egy tantárgy. Körülöttünk mindenben ott van és törvényeivel szinte minden pillanatban találkozunk.

A Játékos Tudomány munkatársainak köszönhetően a tudomány csodái a gyerekek közreműködésével valósultak meg, akik így megismerkedhettek hőtani, mechanikai, kémiai és vizes kísérletekkel, azokon keresztül pedig bizonyos jelenségekkel. A siker pedig garantált volt, hiszen olyan látványos kísérleteket nézhettek meg a gyerekek, mint azt, hogyan lehet egy megfelelő mennyiségű folyadékkal megtöltött alumínium üdítősdobozt az élén kiegyensúlyozni, vagy hogyan lehet egy lufit szén-dioxiddal felfújni, amely műanyag üvegbe töltött háztartási ecet és szódabikarbóna elegyéből jött létre.

Ez a mutatvány is a fizika törvényein alapszik
Fotós: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A nap folyamán 6 előadáson mintegy 500 diák fordult meg a Fiatalok Házában Bicskéről, Csabdiról, Tabajdról és Herceghalomról. Akadt olyan is, aki elkérte az előadó telefonszámát, hogy jelentkezhessen nála, amennyiben sikerül végrehajtania egy, az előadó által lehetetlennek mondott feladatot. Ezt önök is kipróbálhatják: vegyenek egy papírlapot és hajtsák félbe. Aztán azt megint félbe is ismét félbe. Hétnél többször nem tudják megcsinálni, legyen a lap akármekkora méretű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában