Az utódok feladata emlékének megőrzése

2018.03.28. 07:30

Aki személyesen kapcsolódik Enyinghez: Vas Gereben

Idén kettős évfordulóról emlékeznek meg Enyingen: a településhez több ízben is köthető Vas Gereben író, újságíró, ügyvéd 195 éve született, s 150 évvel ezelőtt hunyt el. A 2018-as esztendőt emlékévként tartják számon a városban, a nyitórendezvényt januárban tartották a helyiek, egy emlékezetes előadással.

Szanyi-Nagy Judit

Az ünnepségen megkoszorúzták Vas Gereben szobrát, az író közelgő születésnapja miatt. Balra Nemes Diána művelődésiház-vezető, mellette Viplak Tibor polgármester

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A második, Vas Gerebenhez köthető eseményre március 27-én délután került sor. A nagy tehetséggel és humorral rendelkező íróról, ügyvédről Rideg Lászlóné könyvtárvezető, Viplak Tibor polgármester és Kovács Attiláné könyvtáros egyaránt megemlékezett. Az íróval kapcsolatos összefoglalót követően a művelődési ház előtt található Vas Gereben-szobornál tartottak koszorúzást: a névadóról Nemes Diána művelődésiház-vezető és Viplak Tibor emlékezett meg.

Az ünnepségen megkoszorúzták Vas Gereben szobrát, az író közelgő születésnapja miatt. Balra Nemes Diána művelődésiház-vezető, mellette Viplak Tibor polgármester
Fotós: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A koszorúzást követően több tíz gyermek érkezett a művelődési házba azért, hogy részt vegyenek a Vas Gereben tiszteletére rendezett szavalóversenyen, melyre az enyingi járás általános iskolás tanulói az író korából hoztak verseket.

Az ötödik–hatodik osztályosok versenyében első helyezett lett Nyikos Veronika (Enying), második helyen Borbély Dorina (Dég), harmadik helyen pedig Mohai Blanka (Enying) végzett.

A járás fiataljai egy Vas Gerebenhez kapcsolódó szavalóversenyen mérettették meg magukat
Fotós: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A hetedik–nyolcadik osztályosok megmérettetésében Zámbó Vanessza (Lajoskomárom) győzedelmeskedett, őt a képzeletbeli dobogón Balogh Orsolya (Mátyásdomb), majd Mohai Benedek (Enying) követte. A háromtagú zsűri a dégi Tóth Valentinának ítélte oda a különdíjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában