Közel 47 millió forintot költhetnek

2018.03.24. 08:30

Megújul a Családok Otthona Csákváron

Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára is részt vett a projektindító sajtótájékoztatón péntek délután a Szent Vince Családok Átmeneti Otthonában.

Borsányi Bea

Czibere Károly, Tessely Zoltán és Illés Szabolcs az otthon egyik szobájában

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy azt Czibere Károly elmondta, majdnem napra pontosan egy éve került meghirdetésre az a pályázat, amelynek keretében a kormány mintegy 3,8 milliárd forinttal támogatja a szociális szolgáltatások védelmi rendszerében működő rehabilitációs és átmeneti intézmények korszerűsítését. Hazánkban 4000 férőhellyel ma 160 olyan intézmény működik, ahol családok élhetnek átmenetileg. Az ilyen otthonok legfőbb célja, hogy a krízishelyzetben lévő családok gyermekei ne kerüljenek a gyermekvédelembe, hanem édesanyjukkal együtt segítsék őket.Mint elmondta, az állam 2018. január 1-től az átmeneti otthonok mellett külső férőhelyeket is biztosít, ezzel is segítve a családok társadalomba való visszatérését.

Az államtitkár kiemelte, a kormány stratégiai partnerének tekinti az egyházakat. Az egyházak pedig hagyományosan részt vesznek a szociális szolgáltatásokban. Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban az állami szociális intézmények 10-12 százaléka került át a különböző egyházak fenntartásába.

Czibere Károly, Tessely Zoltán és Illés Szabolcs az otthon egyik szobájában
Fotós: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egervári Ágnes, a csákvári otthont működtető Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója elmondta, a pályázaton most elnyert összeget négy területre fordítják: az épület teljes energetikai megújítására, akadálymentesítésre, a közösségi terek átalakítására, valamint a munkatársak szakmai fejlesztésére. A szeretetszolgálat 1950 óta van jelen Csákváron, azóta folytatnak a településen idősgondozást. A mostani, Makovecz Imre által tervezett épület néhány éve még üresen állt, de nagy öröm és pozitív tapasztalat számukra az azóta benne működő családok átmeneti otthona. A két intézmény jól kiegészíti egymást és számos előnye van az együttműködésüknek.

Illés Szabolcs polgármester elmondta, a településen öt szociális ellátást nyújtó intézmény működik, örömteli, hogy sikerült megtalálni a Makovecz-ház funkcióját. Ehhez Tessely Zoltán országgyűlési képviselő annyit tett hozzá, a bicskei választókerület egyik célja a Makovecz hagyaték ápolása, amelyre számos példa akad a járásban Felcsúton, Baracskán, Velencén és ennek a részét képezi a csákvári épület megőrzése, felújítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában