Fontosak az eddigi sikerek

2018.03.07. 11:30

A befektetők sokra értékelik a biztonságot – Szijjártó Péter konzultációt tartott Fehérváron

A legjelentősebb fehérvári cégek vezetőivel is konzultált  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor kedden a városba látogatott. Javaslataikat figyelembe veszi a kormány - ígéri a tárcavezető.

B. Kiss László

Fotó: Koppán Viktor Dávid

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden délután a székesfehérvári Városházán – Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Cser-Palkovics András polgármester társaságban olyan helyi vállalatok – a Denso, a  Sapa, a Videoton, Harman, az Emerson, az Arconic  – vezetőivel konzultált, amelyek a legtöbbet tehetik azért, hogy versenyképes legyen a magyar gazdaság.

- Teljes egyetértés van közöttük abban, hogy a világgazdaságban komoly paradigmaváltás zajlik. Az ipar olyan új időszakba lép át, amely teljességgel különbözik az előzőtől. Olyan technológiák kerülnek előtérbe, melyekről korábban még csak nem is álmodhattunk. -mondta el a találkozó után tartott sajtótájékoztatón a miniszter.

– Ennek nyomán aztán a nemzetközi gazdasági verseny olyan,teljesen új körülmények között zajlik,  ahol az eddigi sikerek fontosak ugyan, de kizárólag azokra alapozni a jövőben már  nem elég. Éppen ezért a magyar gazdasági stratégiát is ennek megfelelően kell alakítani. Ezért tájékoztattam a vállalatvezetőket arról, hogy úgy alakítottuk át a magyar beruházásösztönzési rendszert, hogy az képessé tudja a tenni a hazai vállalatokat a technológiájuk fejlesztésében, versenyképességük megőrzésében és a digitális átállásban. A gazdasági versenyképesség kérdése mellett a biztonság kérdése jött elő leginkább a találkozón  – folytatta Szijjártó Péter.

-  A külföldi  vállatok olyan helyeket keresnek, ahol befektetéseik és munkatársaik is biztonságban lehetnek. És Magyarországot úgy könyvelik el, mint Európa egyik legversenyképesebb és legbiztonságosabb országát. Mindkettő nagy érték tehát, amelyekre  bátran építhetünk. Ha viszont ezt a kettőt elveszítjük, akkor a magyar gazdaság további növekedését, és a magyar munkahelyeket is komoly veszély fenyegeti – fogalmazott a tárcavezető.

Cser-Palkovics András, Szijjártó Péter és Vargha Tamás. A kép a sajtótájékoztatón készült. Fotós: Koppán Viktor Dávid/ Fejér Megyei Hírlap

Milyen kérések, illetve kívánságok  fogalmazódtak  meg esetleg a kormány felé a székesfehérvári vállalatvezetők részéről az önnel folytatott megbeszélésen?  -  tudakolta lapunk a minisztertől.

- Nem hatott a meglepetéserejével, hogy a legtöbben a munkaerőhiány kapcsán tettek fel kérdéseket, és fogalmaztak meg javaslatokat – mondta el válaszában Szijjártó Péter. – Sokat beszéltünk a felnőttképzési programokról, tanműhelyek létesítését célzó támogatásokról, a cégeknek nyújtandó képzési támogatásról. Én összegyűjtöttem a javaslatokat, amelyeket a cégvezetők most megfogalmaztak, a nemzetgazdasági miniszterrel azokat megkonzultálom, és ezek alapján olyan döntéseket fogunk hozni, amelyek elősegítik majd, hogy a szakképzett munkaerő kínálata bővüljön – ígéri a tárcavezető.

- A hazai munkaerő mobilizálásnak a kérdése, mint egy esetleges megoldás, nem került szóba? 

- A munkaerő mobilitásról sokat beszéltünk, ezt segítő adókedvezményeket a kormány  már életbe léptetett nemrégiben. Ezen intézkedések  döntő  többségét  szintén vállalati javaslatra léptük meg. Így például kilométerenként 15 forintra emeltünk azt az  adómentesen adható támogatást, amelyet a munkáltató fizet az alkalmazottnak, ha autóval, másik településről jár munkába. A lakhatási támogatásoknál a hozzájárulás mértékét a minimálbér 40 százalékáról 60-ra emeltük. És az NGM – 5 milliárdos keretösszeggel – olyan pályázatot írt ki  az önkormányzatoknak, melynek keretében munkásszállók építésére pályázhatnak március végéig – mondta el lapunk kérdésére válaszolva Szijjártó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában