2018.03.04. 11:30
Amerikába készül Turanitz Gergő, a magyar BBQ-bajnok
Az októberben megszerzett magyar Grand Champion cím mellé most Ausztriában gyűjtött be újabb díjakat a székesfehérvári/velencei KGB BBQ csapata. Ezúttal a harmadik helyért járó bronz trófeát hozták haza, és külön elismerést is kaptak, mint a verseny legjobb fiatal teamje.
Turanitz Gergő, a magyar BBQ-bajnok
A Kansas City Barbeque Society (KCBS) védnökségével február 16-18. között rendezett Meat, Smoke & Beer Festival – BBQ on Ice (Hús, füst és sör – BBQ a jégen) elnevezésű verseny nem hiába csalogatta a zamatosra sült húsok megszállottait és ínyenceit a Weissensee gleccsertó jegére.
A közel 100 méter mély, 60 cm-es jégpáncéllal borított tavon mérték össze sütőtudományukat az Európából és USA-ból érkezett csapatok. Magyar indulóként a székesfehérvári/velencei KGB BBQ csapata, a múlt év októberében Tállyán tartott első magyar BBQ-verseny győztese. A hazai bajnok az extrém körülmények között is sikerrel szerepelt a behavazott/befagyott karintiai tavon, vagyis bizonyította, a KGB a jég hátán is megél, pláne, ha van mit sütnie.
Ebben pedig nem volt hiány, mivel különböző húsokból álló négy versenykategóriát – marhaszegy, sertésoldalas, csirke és pulled pork (omlós sertéssült szálaira szedve) – kellett teljesítenie 26 óra alatt.
A KGB BBQ csapatkapitánya, Turanitz Gergely helyszíni beszámolója szerint jól érezték magukat a versenyen, annál is inkább, mivel teljesítményüket a versenybírák is elismerték. Összesített eredményük alapján a dobogós harmadik helyen végeztek a belga BBQ+ és az amerikai White Squirrel BBQ csapatok mögött, s hazahozhatták az ezért járó versenytrófeát.
Turanitz Gergő az alábbiakban vonta meg ausztriai szereplésük mérlegét: „Nagy szerencsénkre egy melegfrontot kaptunk el, így nem volt -24 fokos hideg, mint az előző napokban. Minden rendben működött, fel voltunk készülve az alapanyagok megfelelő melegen tartására, egyedül saját magunkra nem gondoltunk, mert bokáig érő vízben hoztuk le a versenyt, mivel a jég megolvadt a smokerek (sütőberendezések) alatt.
A 3. helyünket mondhatnám parádésnak is, mivel egy ponttal maradtunk le a 2. helyezett amerikaitól, míg a győztes belga csapat állva hagyta a mezőnyt. Ez volt a második versenyünk, sokat tanultunk belőle, van még hová fejlődnünk, további sok sütés, tanulás és munka vár még ránk. Nagyon örülünk, hogy vihettük és vihetjük a nagyvilágba – így a közeljövőben az USA-ba is – Magyarország és Székesfehérvár jó hírét. Ráadás számunkra, hogy az összetett 3. díj mellé Weissensee-ben megnyertük a Rookie of Competition díjat, mint a verseny legjobb újonc csapata.”
A mindig jó kedélyű, tehetséges BBQ csapat továbbra sem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy teljes formába hozza magát a Jack Daniel’s 2018-as BBQ világbajnokságra, ahová eddigi teljesítményük alapján „szabadkártyás” meghívást kaptak októberben az USA-ba.
Viszont versenynaptáruk szerint addig is újabb nagy sütések várnak rájuk külföldön és itthon is. Kíváncsian várjuk!