A legjobb újonc csapat

2018.03.04. 11:30

Amerikába készül Turanitz Gergő, a magyar BBQ-bajnok

Az októberben megszerzett magyar Grand Champion cím mellé most Ausztriában gyűjtött be újabb díjakat a székesfehérvári/velencei KGB BBQ csapata. Ezúttal a harmadik helyért járó bronz trófeát hozták haza, és külön elismerést is kaptak, mint a verseny legjobb fiatal teamje.

Tóth Sándor

Turanitz Gergő, a magyar BBQ-bajnok

A Kansas City Barbeque Society (KCBS) védnökségével február 16-18. között rendezett Meat, Smoke & Beer Festival – BBQ on Ice (Hús, füst és sör – BBQ a jégen) elnevezésű verseny nem hiába csalogatta a zamatosra sült húsok megszállottait és ínyenceit a Weissensee gleccsertó jegére.

A közel 100 méter mély, 60 cm-es jégpáncéllal borított tavon mérték össze sütőtudományukat az Európából és USA-ból érkezett csapatok. Magyar indulóként a székesfehérvári/velencei KGB BBQ csapata, a múlt év októberében Tállyán tartott első magyar BBQ-verseny győztese. A hazai bajnok az extrém körülmények között is sikerrel szerepelt a behavazott/befagyott karintiai tavon, vagyis bizonyította, a KGB a jég hátán is megél, pláne, ha van mit sütnie.

A KGB BBQ csapata Weissensee-ben, a verseny helyszínén:
(balról jobbra) Lencsés Zoltán, Turanitz Gergely, Turanitz Katalin és Loncsár András. Egy befagyott tavon kellett bemutatni tudományukat a zsűrinek, akinek szimpatikus volt a magyar csapat

Ebben pedig nem volt hiány, mivel különböző húsokból álló négy versenykategóriát – marhaszegy, sertésoldalas, csirke és pulled pork (omlós sertéssült szálaira szedve) – kellett teljesítenie 26 óra alatt.

A KGB BBQ csapatkapitánya, Turanitz Gergely helyszíni beszámolója szerint jól érezték magukat a versenyen, annál is inkább, mivel teljesítményüket a versenybírák is elismerték. Összesített eredményük alapján a dobogós harmadik helyen végeztek a belga BBQ+ és az amerikai White Squirrel BBQ csapatok mögött, s hazahozhatták az ezért járó versenytrófeát.

Turanitz Gergő az alábbiakban vonta meg ausztriai szereplésük mérlegét: „Nagy szerencsénkre egy melegfrontot kaptunk el, így nem volt -24 fokos hideg, mint az előző napokban. Minden rendben működött, fel voltunk készülve az alapanyagok megfelelő melegen tartására, egyedül saját magunkra nem gondoltunk, mert bokáig érő vízben hoztuk le a versenyt, mivel a jég megolvadt a smokerek (sütőberendezések) alatt.

Turanitz Gergő, a magyar BBQ-bajnok

A 3. helyünket mondhatnám parádésnak is, mivel egy ponttal maradtunk le a 2. helyezett amerikaitól, míg a győztes belga csapat állva hagyta a mezőnyt. Ez volt a második versenyünk, sokat tanultunk belőle, van még hová fejlődnünk, további sok sütés, tanulás és munka vár még ránk. Nagyon örülünk, hogy vihettük és vihetjük a nagyvilágba – így a közeljövőben az USA-ba is – Magyarország és Székesfehérvár jó hírét. Ráadás számunkra, hogy az összetett 3. díj mellé Weissensee-ben megnyertük a Rookie of Competition díjat, mint a verseny legjobb újonc csapata.”

A mindig jó kedélyű, tehetséges BBQ csapat továbbra sem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy teljes formába hozza magát a Jack Daniel’s 2018-as BBQ világbajnokságra, ahová eddigi teljesítményük alapján „szabadkártyás” meghívást kaptak októberben az USA-ba.

Viszont versenynaptáruk szerint addig is újabb nagy sütések várnak rájuk külföldön és itthon is. Kíváncsian várjuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában