Húszéves csalai adatok

2018.03.29. 09:30

A helyismeret fokozza az otthon, a lakóhely iránti kötődést

Otthonukba szerelmes csalaiak gyűltek össze Varró Ferenc Szemelvények Csala történetéből című helytörténeti kötetének bemutatóján az önálló identitására büszke városrész útmenti vendégfogadójában.

Majer Tamás

Balról: Kégl Anikó, Csurgai Horváth József, Varró Ferenc

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Talán csak azért férhetett volna be még néhány vendég, mert sok jó ember kis helyen is elfér. Házigazdaként Östör Annamária önkormányzati képviselő jeleskedett, Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár igazgatója a könyv méltatásából vette ki a részét.

A kötet bemutatóján többen is tiszteletét tették a Kégl család ma élő tagjai közül.

Az 1822–1908 között élt Kégl György földbirtokos, ország­gyűlési képviselő nevéhez fűződik a Csalához közeli Csalapusztán álló, 1876–1878 között épült neoreneszánsz stílusú kastély, amelyet anno Hauszmann Alajos tervezett. A könyv jócskán foglalkozik a Kégl család történetével. Ezenkívül bemutatja Csala környékének természeti értékeit, víz- és földrajzát, s botanikai és zoológiai kitekintést is tesz. Gazdag fotóanyaggal kedveskedtek a szerkesztők az olvasóknak, amely egyszersmind dokumentumtárként is értékelhető.

Balról: Kégl Anikó, Csurgai Horváth József, Varró Ferenc
Fotós: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Östör Annamária kijelentette, Székesfehérvár városa örül Varró Ferenc könyvének. A képviselő szerint nagyon fontos, hogy az egyes településrészek története dokumentálva legyen. Csurgai Horváth József rámutatott, a dualizmus korában, az 1860-as években kezdődött el igazán a helytörténeti, várostörténeti munkák írása hazánkban. A szakember hiszi, a helyismeret plusz kötődést ad az adott helyen élőknek, így most a csalaiaknak.

Varró Ferenc elmesélte, 1998 óta gyűjti az adatokat – akkor költözött Csalára. Hét-nyolc éves maga a könyvterv. Nagyon sok segítséget kapott a városi és a megyei levéltártól, a Vörösmarty Mihály Könyvtártól és a Kégl családtól. Kégl Szilviának külön köszönte a tartalmas beszélgetéseket, anekdotakincset.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában