Nézzünk körül!

2018.02.17. 08:00

Vakmerő sofőrök okozzák a baleseteket

A MÁV pályahálózatának közúti–vasúti szintbeli kereszteződéseiben 2017-ben 83 ütközés és gázolás történt. További 16 MÁV–HÉV átjáróiban esett meg.

Majer Tamás

é

 

Az összes balesetet a közúton közlekedők figyelmetlensége, gondatlansága okozta! A vasúti berendezés meghibásodása miatt már hét éve nem történt baleset.

Vakmerő sofőrök, akiknek sürgős dolga van

A MÁV kommunikációs igazgatóságának közlése szerint gyakran fordul elő, hogy a közúton közlekedők fittyet hánynak a vasúti fénysorompók tilos jelzésére, avagy telefonálás miatt nem figyelnek kellőképpen. Sokan körül sem néznek az átjárók előtt! A balesetek nagytöbbségét ugyanakkor az okozta, hogy a sofőrök rosszul mérték föl saját képességeiket, s a tilos jelzés dacára, vagy éppen a sorompót megkerülve iparkodtak átjutni a robogó szerelvény előtt. Persze a gyorshajtás és az agresszív vezetési stílus is sok balesetet indukált.

Tavaly tizenketten haltak meg vasúti átjárókban

A MÁV vasúti pályáin 2017-ben bekövetkezett 83 balesetből 12 volt halálos kimenetelű, 32 járt személyi sérüléssel. Személygépkocsik ötvenhárom alkalommal, tehergépkocsik tizenkétszer, mezőgazdasági vontató egy alkalommal volt ilyen jellegű baleset kárvallottja. A 12 halálesetből hárman autóban utaztak.

A gyalogosok, biciklisek, motorosok még sokkal védtelenebbek a vonatokkal szemben. Tavaly hét gyalogos balesetben négy ember veszett oda. A hat kerékpáros gázolásnak három halálos áldozata volt. Vasúti-közúti átjáróban pedig négy motorkerékpárost gázolt el vonat, ketten nem élték túl a szerencsétlenséget.

2016-ban 72 baleset volt, 16 ember veszítette életét, 21 fő sérült meg.

Fejér megyében jobban figyeltünk

– Az elmúlt időszakban nem jutott a rendőrség tudomására olyan gépjárművet érintő, személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset, amely vasúti átjáróban történt. Nem jellemzőek Fejér megyében ezek a típusú balesetek – írta lapunk vonatkozó kérdésére a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. – Vasúti átjáróban bekövetkezett közlekedési balesetnél tűzoltói beavatkozás nem történt 2017-ben Fejér megyében – erősíti tovább a rendőrség közlését Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy, Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivő állítása. – 2016-ban és 2015-ben egy-egy ilyen esethez riasztották a tűzoltókat a megyében. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt. – tette hozzá a szóvivő.

2016. november 9-én személyvonattal ütközött, majd a sínek melletti árokba vágódott egy személygépkocsi Gárdonyban. Az autó vezetője még az ütközés előtt kiszállt. 2015. december 26-án Móron, a Velegi úti vasúti átjáróban egy személygépkocsi a leengedett sorompónak ütközött és letörte azt.

Csökkenő balesetszámok országosan is

2017 első negyedévében, 2016 azonos idejéhez képest jelentősen megnőtt az átjárókban történt tragikus események gyakorisága, ám áprilistól csökkenés tapasztalható. – A fordulat a vasúti átjárókban a rendőrséggel közösen végzett ellenőrzéseknek és 15 vasútállomáson, nyártól őszig megtartott baleset-megelőzési kampánynapoknak is köszönhető – jelentette ki a vasúttársaság. A szakemberek hangsúlyozták, mivel a felújított vasútvonalakon nagyobb sebességgel, de halkabban haladnak a szerelvények, különösen figyelniük kell a közúton közlekedőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában