Letenyey gasztroverseny 

2018.02.17. 11:30

Téli finom eledelek és minyonparádé a fehér asztaloknál Felcsúton

Neves gasztronómusok és reményteljes utódaik - szakácsok, cukrászok, felszolgálók találkoztak a Letenyey gasztronómiai versenyen. Az ifjúság sütött-főzött, az édes főszereplő a minyon volt.

Zsohár Melinda

Hatodszor rendezte meg a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola a gasztroversenyt a klasszikus vendéglátós hallgatóknak, gazdag szakmai programmal fűszerezve. A friss alapítású intézmény előkelő helyet vívott ki magának az éppen hat év alatt, a Bányai György igazgatása alatt működő iskola neves tanárokkal, oktatókkal pallérozza a többnyire Vál-völgyi fiatalokat. A gasztroversenyre a hasonló profilú, s eredményes középiskolákat hívták meg: Budapestről a Dobos C. Józsefről elnevezett iskolát, valamint Győrből, Békéscsabáról és Zalaegerszegről érkeztek a 11. évfolyamos szakácsok, cukrászok és pincérek alkotta hatfős csapatok.

Fotó: Varga Ildikó

A felcsúti iskola konyhája és cukrászata minden igényt kielégít, ezúttal is kompromisszumok nélkül alkothattak a kiadott nyersanyagokból a tanulók. Hazai alapanyagokból egészséges ételek elkészítését vártak el mindenek felett, miként ebben a szellemiségben is tanítanak az intézményben a mindennapokon – hangsúlyozta Glaszhütter Annamária, a Letenyey igazgatóhelyettese.

A szakácsoknak kötelező volt a ponty, a második fogásnál a malackaraj és -lapocka felhasználása, ám a fantáziájukat szabadon engedhették a növendékek. Természetesen sem mű, sem kész levest, mártást, egyebet nem használhattak, ám ezen a szinten ez nem is szokott előfordulni. A cukrászok versenyfeladatául a minyon lépett elő főszereplővé, a Kugler Henrik által az 1870-es években kitalált és töretlen népszerűségnek örvendő, francia nevű, magyar sütemény, a „kis kedvenc”. Az ötlet a felcsúti iskola oktatója, a mestercukrász Csuta Zsolttól származott. Ilyen minyonparádéval a cukrászdákban ritkán találkozunk, a díszítésben, az ötletekben a fiatalos dinamizmus is érvényesült.

A szakácsversenyzők a malachúst, káposztát, céklát, zöldségeket és salátákat különlegesen finoman készítették el, a trükk és a varázslat az egyszerűségben és a szakmai igényességben mutatkozott meg. Az öltözék, a magatartás, a szakmai alázat, a komolyság és a koncentráció mind-mind bizonyították: a szakmai utánpótlás nagy reményekre adhat okot. A meghívott zsűritagok, a neves gasztronómusok, séfek, a világversenyeket megjárt szakácsok, étterem tulajdonosok is ezt a véleményt erősítették meg. Jelen volt többek között Lukács István, a háromszoros Oscar-díjas szakács, aki főzött koronás főknek, művészeknek, politikusoknak, s a világhírű Puskás Öcsinek is.

Fotós: Varga Ildikó

Míg a fiatalok alkottak, a tanároknak, vendégeknek a vallási étkezési szokásokról a Puskás Akadémia kollégiumában Tusor András beszélt, Prohászka Béla a hungarikumokról tartott előadást, s Adamek Balázs rögtönzött ételbemutatót. A fehérvári Diófa étterem séfje Prágában, a kontinens döntőn jogot szerzett a malaysiai szakács világbajnokságon (WACS) való részvételre. Kocsonya Kálmán séf, mesterszakács, a Letenyey-iskola oktatója méltatta ifjú kollégáját. A szakértő zsüriben elnökölt a felcsúti alapítványi iskola elnöke, Mészárosné Kelemen Beatrix, aki minden évben részt vesz a szakmai szemlének is számító eseményen.

A zsűrizés „vakon” történt, az ételek, minyonok számokkal kerültek a kóstoló ítészek elé, s a pincérek terítésének bírálatakor sem tudhatták, hogy melyik csapat alkotta a terített asztalt. A szakácsoknál és a cukrászoknál első helyezést ért el a felcsúti tanulók csapata, a pincéreknél a legjobban a budapesti fiatalok teljesítettek. A jövő vendéglátós generációja felkészült, igényes, rászolgál a bizalomra, mondta el búcsúzóul a vendéglátó iskola igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában