István Király Általános Iskola

2018.02.14. 18:54

A szép magyar beszéd továbbra is érték – íme a szépkiejtési verseny legjobbjai!

A Kazinczy Ferenc szépkiejtési verseny megyei legjobbjai továbbjutottak az országos megmérettetésre. 

S. Töttő Rita

Negyven, ötödikes-hatodikas, de főként hetedikes-nyolcadikas diák vett részt az idei Kazinczy Ferencről elnevezett „Szép Magyar Beszéd” című szépkiejtési verseny megyei fordulóján a székesfehérvári István Király Általános Iskolában. A legjobbak továbbjutnak az országos balatonboglári fordulóba.

Egy kötelező szöveget kaptak a diákok, valamint hozniuk kellett egy szabadon választott művet is – a két szöveg bemutatását együtt értékelte a zsűri. Széles repertoárból szoktak választani a gyerekek, árulta el Gáncsné Bán Márta szervező: népszerűek Fekete István, Kosztolányi Dezső, Illyés Gyula alkotásai, de Wass Albert és sok egyéb más is feltűnt az idei versenyen is. Ahová egyébként természetes, hogy olyan gyerekek jönnek, akiknek nincs gondjuk a szépkiejtéssel, szép beszéddel. Ám a szervező szerint – aki természetesen magyar tanár is egyben –, az internet térnyerésével egyre kevésbé jellemzi a helyes beszéd, a kifejezőkészség a mai diákokat.

– A gyerekekkel már egészen kicsi korban sokat kell beszélgetni, mesét olvasni nekik, később könyveket adni a kezükbe, ahhoz, hogy később ki tudják fejezni magukat és igényük legyen a szép beszédre. De sajnos sok ma már a tévén, számítógépen, okostelefonon felnőtt gyerek – mondja a szakember. Bár, teszi hozzá, ugyanakkor újból egyre több az olyan család, amely hangsúlyt helyez az ilyen jellegű értékekre, és fontosnak tartja gyermeke fejlesztését. És ez jó jel...

A szerdai versenyen az 5-6. osztályos korcsoportban első lett Galamb Zoltán (Tóvárosi iskola) és Felföldi Lili Dorka (Seregélyesi Baptista Általános Iskola). Második Róka Diána (Tóvárosi) és Flatsker Panna (Móri Dr. Zimmermann Általános Iskola), a harmadik pedig Keller Anna (Ciszterci) és Kranabeth Panna (Teleki).

A 7-8. osztályos korcsoportban Varga Koppány (Kodály Zoltán iskola) és Furtenbacher Dorina (Móri Radnóti Miklós) nyert, a második Németh Fruzsina (Ciszterci) és Füzes Péter (Vasvári) lett, a harmadik helyezés pedig Mayer Blankát (Teleki) és Túri Mátét (Vasvári ) illeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában