A családi fotográfiák árulkodhatnak

2018.02.11. 09:00

Együtt kutatják Ráckeresztúr históriáját

„Négy-öt magyar összehajol”- Ady Endre egyik költeményének sorai jutottak eszembe, amikor a ráckeresztúri helytörténeti klub első összejövetelén a maroknyi érdeklődővel találkoztam.

Gajdó Ágnes

A helytörténeti kör ezután havonta tartja összejöveteleit

Fotó: Gajdó Ágnes

Ám a kicsinyke könyvtárban jelen lévők egyáltalán nem „esett, szép, szomorú fejekkel” búslakodtak, sokkal inkább bizakodón tekintettek a jövőbe. Tudván tudva: aki a jelenben élve a múltat kutatja – a jövőt szolgálja…

Oly sokszor hallani a szinte már unásig ismételt szlogent: múlt nélkül nincs jövő. De ha belegondolunk, valóban nincs. Ha nem tudjuk, honnan jöttünk, hová tartozunk, vajon milyen érzésekkel viszonyulunk szűkebb pátriánkhoz. Kell, hogy legyen kapocs, kell, hogy legyenek gyökerek, amelyekbe kapaszkodva a legnehezebb próbatételekkel is megbirkózhatunk. A ráckeresztúriak sejtik, hogy a kapaszkodók elvesztése komoly sérülésekkel járhat, így biztos, ami biztos alapon megalakították a helytörténeti klubot. A cél egyértelmű: a község történetének feldolgozása s minden fontos érték összegyűjtése.

A fáradságos kutatómunkát a települési értéktár bizottság, a községi könyvtár és néhány lelkes falubeli vállalta magára, remélve, hogy a keresztúriak előbb-utóbb engednek zárkózottságukból, s nyilvánosságra hozzák féltve őrzött kincseiket, régi családi fotográfiákat, dokumentumokat. Sokan nem is sejtik, mi mindenről tanúskodhat egy-egy régi fénykép. Ha a házban készült a felvétel, megfigyelhetjük a berendezési tárgyakat, a viseletet, ha viszont például az udvaron fotóztak, a gazdaság állapotáról, az állatállomány összetételéről kaphatunk képet. Érdekes az is, hogy a XX. század első felében főként a módosabb családok készíttetek gyakrabban képeket hivatásos fotográfussal, de az esküvői, lakodalmi násznépet szinte mindenki megörökíttette.

A helytörténeti kör ezután havonta tartja összejöveteleit
Fotós: Gajdó Ágnes

A helytörténeti klub első összejövetelén számos érdekesség elhangzott, többek között az egykori kispusztai iskoláról, amelynek létezéséről még a tősgyökeres ráckeresztúriak sem tudnak talán. Szó esett a temetőkápolnát építtető alsó-szatai Petheő családról, amelynek egyik tagja, Dénes kiemelkedő publicisztikai tevékenységet folytatott az 1860-as években.

A kutatómunkához hozzátartozik a személyes emlékek összegyűjtése is. A klub tervei között szerepel, hogy idős embereket keresnek föl, s életútjukról, hivatásukról, emlékeikről kérdezik őket. A havi összejövetelekre előadókat is hívnak. Márciusban az ercsi Szapáry Péter Honismereti Szakkör vezetője, Szili Istvánné lesz a vendég, áprilisban előreláthatóan a pusztaszabolcsi értéktár képviselőivel találkozhatnak majd a ráckeresztúri érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában