börtön program

2018.02.28. 14:00

Martonvásáron segítenek, hogy könnyebb legyen az élet a börtön után

Szakmát tanulhatnak és fejleszthetik képességeiket a martonvásári börtönben lévő rabok egy támogatott programnak köszönhetően.

Bokros Judit

Csima Miklós,a martonvásári program szakmai vezetője beszélt a helyi tapasztalatokról Fotó:Pesti Tamás

A martonvásári büntetés-végrehajtási intézetben is elindult egy olyan projekt, ami arra készíti föl az érintett fogvatartottakat, hogy a szabadulás után vissza tudjanak illeszkedni a munka világába, a társadalomba. Érintetteket írtam, mivel a programhoz való csatlakozás nem mindenkinek lehetséges. Önkéntesen lehet benne részt venni azoknak, akik 1–5 éven belül szabadulnak.

A börtönben a minap Galuska-Tomsits László ezredes, a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Sinkó Csaba alezredes, projektvezető és Csima Miklós alezredes, a martonvásári objektum programjának szakmai vezetője tájékoztatott az uniós projektről, amely az említett reintegrációt segíti.

Elhangzott, hogy egy 2013-as törvénynek köszönhető, hogy új irányokat kell mutatni a szabadulás utáni élethez.

A cél pedig, hogy visszatartsák a rabokat a bűnismétléstől, segítsék beilleszkedésüket a társadalomba. Ehhez fontos a fogvatartottak érzékenyítése, az, hogy tudjanak kihez fordulni a kérdéseikkel. Galuska-Tomsits László hangsúlyozta, hogy a martonvásári intézet az elsők között csatlakozott az országos programhoz, amely a családtagokat is bevonja.

Csima Miklós,a martonvásári program szakmai vezetője beszélt a helyi tapasztalatokról Fotó: Pesti Tamás

A részletekről Sinkó Csaba elmondta: az EMMI, a BM és a büntetés-végrehajtás közös projektje 4,2 milliárd forintos uniós támogatásból valósulhat meg, és 2020 nyaráig tart. A pénzt humánerőforrás-szolgáltatásra lehet költeni, tehát például csoportfoglalkozásra, vagy tanácsadók képzésére, akik felkészítik a rabokat a kinti életre. Országosan 89 ilyen tanácsadó van, akik egyebek mellett az álláskeresési technikákra, a kulcsképességek fejlesztésére tanítják a fogvatartottakat. Lehet azonban szakmát is tanulni. A projekt első mérföldkövét idén március 31-ig teljesítik, addig igyekeznek több mint 1700 rabot bevonni a családjukkal együtt, hiszen itt a környezet felkészítése is fontos.

Csima Miklós már a helyi tapasztalatokról beszélt. Megtudtuk, hogy a martonvásári intézetben két tanácsadó dolgozik. Eddig mintegy 30 főt vontak be a programba, a tájékoztatás, a felkészítés egyéni. A családtagok bevonása először március 3-án történik, ők ekkor ismerik meg a projekt részleteit egy hosszabb beszélgetésen. A börtön lakói közül egyébként sokan dolgoznak. A projektben résztvevők pedig vállalhatnak jóvátételi munkát is, együttműködve például a környező települések intézményeivel.

Az egyik csatlakozó elítélttől, Karászi Lajostól megtudtuk: 2016 óta tartózkodik börtönben, még 23 hónapja van vissza. Örül a lehetőségnek, hogy szakmát is tanulhat, burkoló- és targoncásvégzettséget szerez majd. A „kintiekkel” is jobban tudja tartani a kapcsolatot, és a tanácsadókkal is jó a viszonya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában