Helyi arcok

2018.02.14. 20:00

Pókember is megirigyelné a székesfehérvári falmászókat

A tél beköszöntével hirtelen kicsi lett a lakás gyerekünknek és nincs hol levezetni a fölös energiáit? Akkor ezt a sportot neki találták ki. Mégsem lehetetlen, amit pókember csinál!

Nagy Annabella

A falmászás évszaktól függetlenül télen-nyáron űzhető extrémsport és nem is gondolnád, mely izmokat erősíti. Gyerekek mellett felnőtteknek is kimondottan ajánlott, ha most neki kezdesz megszerezhető a tökéletes alak nyárra.

Edzés előtt sikerült elcsípnünk Abonyi Gábort a Rotpunkt Sziklamászó Egyesület elnökét egy rövid interjúra. A rengeteg érdeklődő, régiek és újak mellett mindig akad az edzésen teendő, de szívesen válaszolt az egyesülettel és a falmászással kapcsolatos kérdéseinkre.

Abonyi Gábor, a Rotpunkt Sziklamászó Egyesület elnöke

Mikor alakult a Rotpunkt Sziklamászó Egyesület? Milyen céllal?

2002-ben alakultunk, akkori elnökkel Csutorás Gergővel. Fő célunk akkor az volt, hogy legyen egy falmászó, sziklamászó közösség Székesfehérváron, ezzel népszerűsítve ezt a fajta mozgásformát. Akkoriban a falmászás még egy nagyon új dolognak számított. Szűk baráti társaságként indult körülbelül 10 fővel mostanra egy 50 főből álló taglétszámunk van. És továbbra is nagyon sok érdeklődő van a mászás iránt.

Az Egyesület alapítása előtt is másztatok?

Én 2002-ben, még nem. 2007 óta mászok. Gergő, aki alapította ő már jóval korábban kezdte. Szerette volna ezt szervezettebb keretek között csinálni, így született meg a közösségünk.

Egyesületként lehetőség van pályázatokon is indulni, így született meg önkormányzati támogatásból az István Király Általános Iskola tornatermében a mászófal. A pályázat által, önerőből és különböző cégek támogatásával, tehát igazi összefogással valósult meg.

Gyakran szerveztek foglalkozásokat terepre is?

Az időjárás többnyire bekényszerít minket a négy fal közé, főleg télen, de úgy gondolom, mondhatom az Egyesület tagjainak a nevében, hogy elsősorban szilkán szeretünk mászni. Külföldön és belföldön egyaránt.

Negyedik alkalommal rendeztétek meg a Rotpunkt Sziklamászó Versenyt. Miből áll egy ilyen verseny?

Ez egy nehézségi mászóverseny volt. Két részre lehetett osztani: először a selejtezőben kellett helytállni, teljesíteni kellett négy selejtező utat. Így került be a döntőbe a legjobb hat versenyző. Majd nekik egy utolsó nehéz pályán kellett összemérni az erejüket, aki pedig a legtovább eljutott a pályán (a legtöbb pontot begyűjtve) ő nyerte meg végül a versenyt.

Hat kategória volt: gyerek, kezdő férfi, kezdő női, nyílt férfi, nyílt női és senior kategória.

Ódor Dominika már gyakorlott mászó, pillanatok alatt a fal tetején terem

Nem számít veszélyesnek ez a sport?

Papíron extrém sportok közé sorolják. Én azt mondanám, hogy sokkal kevesebb a baleset, mint egy foci meccsen. Viszont, ha itt baj van, akkor súlyos sérüléseket is szerezhetünk. Könnyen lehet, hogy egy bokasérüléssel nem ússzuk meg a dolgot. Persze nem egy ilyen 6-7 méteres falnál, hanem kint a terepen, 30 méteres szikláról leesve. Az ilyen balesetek megelőzésére fontos a „játékszabályok” betartása és az egymásra figyelés.

Melyik izmokat dolgoztatja meg leginkább a falmászás?

Nagyon jó a kérdés, mert minden izmot megmozgat a kislábujjamtól a fülemig, de leginkább az alkar és az ujjak erősödnek. Sokan nem gondolnák, az ujjakra mekkora szükség lehet, de ezeken a kis fogásokon sokat számít.

Kinek ajánlod ezt a mozgásformát?

Nagyon sok mindenkinek ajánlanám, például gerincfájós embereknek, akiknek gerincsérve van. Több srác is emiatt kezdett el mászni és azóta tünetmentes. Ajánlanám gyerekeknek, akiknek rengeteg energiájuk van és valahol le szeretnék vezetni. Itt tényleg ellehet fáradni. Emellett azoknak, akik szeretik a természetet, szeretik a jó társaságot, akik szeretnének egy kicsit kikapcsolódni, kiszállni a mindennapok mókuskerekéből.

Jó időtöltés, remek társaságban

Mit szeretsz legjobban ebben a sportban?

Amikor mászok teljesen ki tudok kapcsolni. Abszolút meditatív állapotba kerül ilyenkor az ember, tényleg csak a jelenre fókuszál. Illetve mindent szeretek, ami a mászással jár, az utazásokat, a rengeteg új helyet ahová eljutunk ezáltal.

6 ok amiért érdemes elkezdeni a sportot

  • Évszaktól függetlenül űzhető sport
  • Akár falon, akár a szabadban rendkívül jó időtöltés
  • Sziklamászás közben eggyé olvadhatsz a természettel
  • Szórakoztató mozgásforma, nagyon jó társaságban
  • Megszerezheted nyárra a tökéletes alakot
  • A mászás kiváló meditációs technika, képtelenség másra gondolni közben
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában