akik a jövőt jelentik

2018.02.21. 11:30

Három díjat osztottak ki a megyei Ápolók napjának ünnepségén

A magyar ápolók napjáról a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház is megemlékezett kedden délelőtt a Hotel Magyar Királyban.

S. Töttő Rita

Fotó: gaborfeherphoto

Három kitüntetést adtak át az ünnepélyes eseményen, és köszöntötték az országos elismerésben részesült kollégákat is. Mindannyian rendkívüli hivatástudattal, saját egészségüket nem kímélve végzik a munkájukat – jellemezte az ápolókat Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója köszöntőjében.

A kórház vezetője hangsúlyozta: az „elkötelezett gyógyítás” az a fogalom, melyet kollégáikkal együtt zászlajukra tűztek. Elmondta: országos szinten az ötödik legmagasabb színvonalon beteget ellátó intézmény a fehérvári, ahol az ápolók munkájának is köszönhetően a betegek ápolási napjainak száma jelentősen csökkent az elmúlt években. A cél pedig, hogy a hit és odaadás, amivel a dolgukat teszik, eljusson a betegig.

– Mindig kellenek olyan személyiségek, akikről a mai nap is szól: akik utat mutattak, kicsit előrébb gondolkodtak és emblematikus figurái az egészségügynek. Ők az építőkövek, akik tudják, nem a reflektorfényről szól ez a munka, hanem azokról a meghitt pillanatokról, amelyek a betegágynál zajlanak – tette hozzá a főigazgató beszédében, utalva a mindennapos feladatokra, amikor az ápolók megitatják a beteget, letörlik a verítékét. – Amikor minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a beteg meg tudjon gyógyulni, s ezt azért teszik, mert ez a hivatásuk. Ők azok az építőkövek, amelyek a mi jövőnket jelenthetik.

A köszöntőbeszédben elhangzott: a feladatoknak még nem értek a végére, de számos telephelyet felújítottak már, köztük a központi műtőblokkot is. A mai ápolási szakmának ebben a megújult űrtechnika szintű környezetben kell helytállnia, és nem mellesleg itt kell a régi elvárásoknak is megfelelnie. – Ez egy jól fejlesztett gigakórház, amelyben azonban a tartalmat nemcsak a milliárdos beruházások adják, hanem a szellemiség és azok a törekvések is, amelyek az intézményben zajlanak – mondta Csernavölgyi. S hogy ez mit jelent a betegellátás gyakorlatában? Elhangzott: vannak osztályok, amelyek 2013 óta 110–150 százalék betegellátó teljesítményt nyújtanak. A szakemberek közül, akiknek ez köszönhető, minden évben kiválasztják Az év ápolója és Az év asszisztense díjazottjait.

Maleczkiné Lázity Andrea, Jaskó Róbert és Kocsis Erika, az ünnepség díjazottjai: odaadás és empátia jellemzi őket Fotó: Fehér Gábor

Idén Az év ápolója elismerést Maleczkiné Lázity Andrea, az ideggyógyászati osztály intenzív szakápolója kapta. A szakember 35 éve megszakítás nélkül a megyei kórház dolgozója. A róla szóló méltatásban elhangzott: „a legsúlyosabb, szakmailag legkiszolgáltatottabb betegeknek nyújt odaadó, empatikus ápolást. A beteg tüneteinek enyhítésére korai rehabilitáció­jára kiemelt hangsúlyt fektet. Mindig megbízható, oszlopos tagja volt a neurológiai osztály csapatának…”

Az év asszisztense 2018-ban a Fejér megyei kórházban Kocsis Erika lett, a központi műtők szakasszitense, aki 22 éve dolgozik az intézményben. Őt így méltatták: „A központi műtők átadása óta ott végzi munkáját. Erika mindig jókedvű, nagy örömmel, szakmai odaadással végzi betegei ellátását.

Róla el lehet mondani: szenvedélye a műtő, az orvos munkájának maximális segítése, a beteg gyógyulása.”

Idén sem maradhatott el Az év tiszteletbeli ápolója elismerés átadása. A díjat szimbolizáló nővércsákó idén Jaskó Róbert, az általános sebészet főorvosának fejére került. Az orvost, aki húsz éve dolgozik az intézményben, kollégái ekképp méltatták: „Ápolói szemmel nézve is remek ember, kiváló orvos és kolléga. Több elismerés érte már a megyei kórházban, tíz éve pedig az általános sebészet csapatát erősíti. Ha ő az osztályon van, nyugodtság, kedvesség, biztonság uralkodik”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában