Letenyey iskola

2018.02.15. 09:00

Gasztroverseny a minyon főszereplésével Felcsúton

Neves szakácsokkal, érdekes előadásokkal, szakmai programokkal, szakács-, cukrász- és pincértanulók versenyével tart gasztronómiai napot a Letenyey Iskola február 16-án.

Zsohár Melinda

Hatodszor rendezi meg a felcsúti Letenyey Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola gasztronómiai versenyét, amely látványos, igényes programokban bővelkedik a szakmai vetélkedés mellett.

Jelen lesz Lukács István mesterszakács, a szakma doyenje, aki még Puskás Öcsinek is főzött, valamint a székesfehérvári fiatal séf, Adamek Balázs, aki bejutott az idei World Chefs szakács világbajnokságra. Kozma Kálmán, a Gundel Ház igazgatója és Várhelyi Miklós, a magyar nemzeti szakácsválogatott tagja is Felcsútra érkeznek.

Míg a gasztronómiai iskolák növendékei sütnek-főznek-terítenek, teszteket töltenek ki, addig izgalmas előadásokat hallgatnak a többiek. Tusor András a vallási étkezési előírásokról, Prohászka Béla a hungarikum étkekről beszél, Adamek Balázs ételkészítési bemutatót tart.

Komoly versenyfeladatokban kell bizonyítaniuk a fiataloknak, hogy készen állnak a kihívásokra: a pincéreknek négyfogásos menü felszolgálására, a szakácsoknak kétfogásos menü – ponty, malac felhasználásával – előállítására, a cukrászoknál pedig a többféle minyont kell készíteniük. Tavaly a pozsonyi kifli sokféle változata bűvölte el a kóstolókat, idén a neve ellenére magyar eredetű sütemény, a minyon lesz a főszereplő a kínáló tálakon is – Kugler Henrik az 1870-es évektől találta és tálalta fel a „kis kedvencet”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában