Egészségügy

2018.02.09. 12:32

Fejér megyében a legtöbb az influenzás beteg

Az influenza figyelőszolgálat adatai alapján héten tovább nőtt a megbetegedések száma. A legfrissebb statisztika alapján Fejér megyében a legtöbb a beteg.

Morva Dávid

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2018. január 29. és február 4. között az országban 47 800 beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz az előző heti 31 330 fővel szemben. – írja az ANTSZ.hu

A 5. héten valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér megyében (895) volt a legmagasabb,

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelentek kormegoszlásában lényeges változás nem történt, a gyermekek aránya 34,7% volt. A betegek 32,7%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 23,8%-a, 8,8%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az előző héthez hasonlóan a legérintettebbek az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek voltak, a korspecifikus morbiditás 6-14 évesek (1 173,6%ooo) a 3-5 évesek (1 169,2%ooo)között volt a legmagasabb. A kórházi jelentőszolgálat adatai szerint – az előző héthez viszonyítva – 59,3%-al nőtt a kórházi ápolást igénylők száma (196).

Fejér megyén belül a területi morbiditás változatlanul legmagasabb a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén. Ezt követi a Székesfehérvári majd a Móri következik.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy hazánkban tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma. Az elmúlt héthez hasonlóan a leggyakrabban az óvodás és az általános iskoláskorú gyermekek betegedtek meg. Az idei szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust (68). Az influenzás megbetegedések döntő többségéért az influenza B vírus volt a felelős.

A betegségről, annak lefolyásáról, illetve a lehetséges védekezési módokról az ANTSZ honlapján kaphatnak bővebb tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában