A Házasság hete

2018.02.19. 20:00

Boldogság a házasság erejével

A Házasság hetét 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és a civil szervezetek. Az országos programsorozathoz Fehérvár is csatlakozott.

Bokros Judit

smohay esküvõje

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban például Túry Ferenc pszichiáter, egyetemi tanár tartott előadást a tartós házasság alappilléreiről. A közönség hallhatott arról, mennyire fontos a pozitív érzelmek kifejezése a párkapcsolatban, így a házasságban. Szó volt arról, milyen káros lehet például a rosszul megfogalmazott kritika, a másik lekicsinylése, a felelősség áthárítása vagy a bezárkózás, a problémák takargatása. Az „egy mondatos” tanács a jó házassághoz pedig így hangzik: a kapcsolatot ápolni kell. Spányi Antal megyés püspök is megosztotta velünk gondolatait a témában. Az egyházi vonatkozásról így beszélt. – Biztos vagyok abban, hogy a Jóisten az emberek többségének olyan úton akarja a boldogságot adni, amely a házasságon keresztül vezet. Önmagunk odaajándékozása a másik embernek, és az ő elfogadása a legteljesebb módon, tartósan a házasságban valósulhat meg.

Az egyház szemében ez szent dolog. Megvannak a maga nehézségei, ezért az Úr egy szentséggel erősítette meg, amelynek kegyelmi ajándékai alkalmassá teszik az embereket arra, hogy az élettel együtt járó kríziseken is felül tudjanak emelkedni. Az egyház keresi a módját annak, hogyan tudná ezt a többleterőt tudatosítani. Erre alkalom például a házasság hete rendezvénysorozat – fogalmazott Spányi Antal.

Smohay András esküvőjén Spányi Antal celebrált Fotó Czimbal Gy.

Hozzátette: ilyenkor az egyház nem a maga szakrális nyelvét használja, hanem újszerűen szólítja meg a társadalmat. Ez a hét is ráirányítja az emberek figyelmét arra, hogy a házasság nem idejétmúlt, avíttas dolog, hanem ma is komoly elköteleződés. Természetesen nem a papír számít benne, hanem a nagyobb biztonság és a garancia, amit e kötelékkel vállal valaki.

Spányi Antal úgy látja, a fiataloknak még mindig nagy százaléka szeretne házasságban élni. Ez nem mindenkinek sikerül különböző okokból, ám akiknek igen, azokat a házasság hetén is szeretnék megerősíteni a döntésükben, a még házasságra készülőket pedig bátorítják. A cél az: rádöbbenteni a családokat arra, milyen nagy értéket hordoznak. Ezért érdemes a házasságért küzdeni, a konfliktusokkal együtt is.

A jó és tartós házasság egyik alapfeltétele a püspök szerint az, hogy az két érett ember között köttessen. Ezen túl pedig legyen a felekben odafigyelés a másik iránt, és elfogadás minden helyzetben. S fontos még a kibeszélés, a gondok, örömök megosztása a társsal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában