Fejlesztések

2018.02.21. 09:00

Az erdőn keresztül vezet majd a csákberényi kerékpárút

A Vértes lábánál fekvő község szépen fejlődik, csinosodik, a golfpálya építése azonban tartósan megfeneklett.

B. Kiss László

Mintegy 55 millió forintot költött a fejlesztésre, beruházásra a mintegy 1200 lelket számláló község önkormányzata. Ebből 11 milliót tett ki a saját erő, a többi pénz pályázati támogatásból származott. Így tálalókonyhát létesítettek az iskolában, felújították az orvosi rendelőt és védői helyiséget, útfelújítást, járdaépítést végeztek, buszfordulót építtettek. S elkészült a falu közösségi kemencéje is – mondta el beszélgetésünk elején Vécsei László, Csákberény polgármestere.

Nyilván ezt a kemencét is ön építette. De hányadikként?

– Például Kincsesbányán, Bakonycsernyén és Csókakőn is mi építettük Baráth Bélával társadalmi munkában a közösségi kemencét. Ezeket megelőzően a kemencés tanfolyamok alatt azonban még további fél tucat kemence építésében működtem közre. Ilyenkor egy hétig nem szól a telefon, csak a sár van, meg a cserép.

A csákberényi közösségi kemencét is a polgármester, Vécsei László építette Fotó: NN

Mit terveznek az idei évre?

– Mór és Csákberény között már megvan a kerékpárút, melyet még az idén Gánt irányába is megépítünk. Hat kilométer hosszú lesz, az erdőn keresztül, a víznyiladék nyomvonalán halad majd. A Pro Vértes alapítvánnyal közösen egy Csákberényről szóló filmre is pályáztunk. Több órányi nyersanyag már kész, a kicsit több mint egyórás alkotás a falu múltját, jelenét, az itt élő közösséget egyaránt bemutatja. A művelődési házban lesz a díszbemutató, és minden család kap a DVD-ből. Tervezzük továbbá egy közösségi célokat szolgáló pajta építését a tájház mellé. A mintát a faluban még álló, három százéves pajta jelenti, s jó szolgálatot tesz majd a gyerekeknek rossz idő esetén.

Csákberény sokak szemében vágyott, irigylésre méltó hely. De mi van a golfpályával? Hol tart a beruházás?

– A dolog immáron több mint tíz éve lényegében egy helyben topog. Annyi történt, hogy 5 százalékban tulajdonossá vált a falu önkormányzata az ingatlant birtokló cégben, így már legalább van rálátásunk a projektre. Továbbá több millió forintot, amivel a golfpálya kapcsán tartoztak az önkormányzatnak, sikerült behajtanunk.

Milyen a készültségi fok? Mennyi pénz kellene a befejezéshez?

– Művelés alól kivont belterület a tervezett létesítmény helyszíne, ám érdemi infrastruktúra nincs rajta. Nem értek hozzá, de nyilván nagyon sok pénz kellene a befejezéshez. 2008 óta pedig megváltozott a befektetők hozzáállása, lényegesen óvatosabbak lettek. Arra törekszünk, hogy az idei évre – a svéd tulajdonostársakkal közösen – elmozdítsuk a holtpontról a golfpálya ügyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában