Madártávlat

2018.02.07. 16:18

Aki levegőbe száll, annak térkép e táj – Légifotó nap Fehérváron

Immáron harmadik alkalommal rendezték meg országunkban a Légifotó napot. A rendezvénysorozat február 7-ei állomása, Szeged és Budapest után ezúttal a székesfehérvári Óbudai Egyetem volt.

Nagy Annabella

A találkozón bepillantást nyerhettünk a légifotózás különböző területein dolgozók munkájába. Az egyrészt nyílt nap jellegű esemény célközönsége rendkívül széleskörű volt. Elsősorba a szakma iránt érdeklődő középiskolásokat várták, ezért több előadásban kiemelték a helyi egyetem gyakorlatorientált képzéseit. Másrészt a szakma képviselőnek és az egyetem jelenlegi diákjainak is jó lehetőség volt a szakma fontos kérdéseinek megvitatására, mint például a drónozás aktuális kihívásai.

A rendezvényt Jancsó Tamás, egyetemi docens nyitotta meg. Megnyitó beszédében elmondta a rendezvénysorozat az Óbudai Egyetem, a Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület (ACRSA) valamint a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT) szervezésében indult útjára hagyományteremtő céllal.

-Ezzel az egyedülálló nappal szeretnénk meghozni a diákok kedvét a szakmához – emelte ki fő célként.

A rendezvény szünetében lehetőség nyílt szakmai kérdések megvitatására.

Bakó Gábor, az ACRSA egyik képviselője elmondta, azért esett Székesfehérvárra a választás, mint a rendezvénysorozat utolsó helyszíne, mert ebben az intézményben született meg az ötlet, indult útjára ez a kezdeményezés. Előadásában kitért a légifotózás jogszabályok okozta nehéz helyzetére, melyről később olvashatnak portálunkon a vele készített interjúban.

Az előadások során bemutatták az Egyesület készülő kiadványát is, mely a szakma elmúlt száz évét foglalja össze az első világháborútól napjainkig.

A légifotózás szépsége, hogy a munka mellett csodálatos dolgokat láthat az ember, így más aspektusból, a fotóművészet szempontjából is érdekes terület.

Kiállított képeken csodálhattuk Székesfehérvárt felülről.

Engler Péter, egyetemi docens fotogrammetriai ismeretekről és a szakmai tudás fontosságáról szóló előadásában kiemelte az előzetes tanfolyamok és a hagyományos felsőoktatási képzések szerepét: – Ezáltal szerezhetünk tapasztalatot arról, hogy hol, milyen eszközzel álljunk neki egy adott feladatnak és megszerezhetjük a háttérbeli tudást ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk fel- és leszállni.

Digitális ortofotó Székesfehérvárról Forrás: Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar, a kép 2008. május 30-án készült.

A programban szereplő drón bemutató a rossz időjárási viszonyok miatt elmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában