örökpanoráma

2018.01.05. 16:00

A Velence Korzón tartott bejárást az építési hatóság

Bejárást tartott csütörtökön az építési hatóság a Velence Korzón. Az eseményre meghívta az érintetteket.

S. Töttő Rita

ad

Mint ismeretes, lapunk megírta: a Velence Korzó üzemeltetője 1000 négyzetmétert szeretne beépíteni az épület felső szintjén. Görgicze Zoltán üzemeltető hangsúlyozta többször is: az apartmanok hozzáépítésével az ingatlan magassága nem változik, és a felső fedett sétány is szabadon marad. Ezeket a terveket mutatta be az összegyűlt meghívottaknak, vagyis azoknak, akiket közvetlenül érinthet az építkezés. Az üzemeltető a Fejér Megyei Hírlapnak is megmutatta a beépítésre szánt négy felső beugrót, amelyeknek legfelső magassága alacsonyabb lesz, mint a jelenlegi legmagasabb tetőpontok.

Ám, mint kiderült, nem is az épületmagasság az, ami az utca túloldalán élőknek vagy ott hotelt, apartmant üzemeltetőeknek problémát okozhat, hanem az, hogy a beépítések következtében nem fognak keresztüllátni azokon a beugrókon a tóra, amelyek jelenleg szabadon állnak. S noha nincs olyan jog a korzóval szomszédos ingatlanokra, amely eleve örökpanorámás rálátást biztosítana a tóra, félelmeik magán- és üzleti szempontból érthetők. A szomszédok nem kívántak e témában nyilatkozni lapunknak, így az ezzel kapcsolatos felvetésünkre Görgicze reagált, aki szerint a szomszédos házak előtti erős fásítás tavasztól ősz végéig eleve erősen korlátozza a házakból a kilátást.

Görgicze Zoltán az egyik beugróban és felső sétány mellett, ahol a beépítés lesz Fotó: Pesti Tamás

A hatósági bejáráson a szakhatóság szakemberei kérdésekre is válaszoltak, ekkor merült fel az az utóbbi néhány éve változott gyakorlat, amely szerint az önkormányzatnak – amely a korzó tulajdonosa – nem szükséges hozzájárulását adnia az építési engedélyhez, ellenben később a kivitelezéshez már igen. Koszti András polgármester lapunk kérdésére azt mondta: egyébként vizsgálják azt, vajon van-e mód a szerződésben foglalt ráépítési jog megváltoztatására, de – fűzte hozzá – lépést csak akkor tesz, ha ez a többség érdekeit szolgálja. Éppen ezért, hangsúlyozta: lakossági fórumot fognak tartani a témában a későbbiekben, melynek időpontjáról a Fejér Megyei Hírlapot is tájékoztatja majd.

Görgicze Zoltán a ráépítési jog kapcsán még hangsúlyozta az összegyűlteknek: az unióval létrejött szerződésében, amelyet a közbeszerzési eljárás keretében kötött, nem jogként, hanem kötelezettségként szerepel a beépítés. Ezeknek az apartmanoknak a megépítése szükséges a hosszútávú megtérüléshez, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában