Eltávolítani saját költségen

2018.01.27. 07:00

Nagy kárt okoz másnak, aki magántulajdonú épületre graffitizik

Szerdai lapszámunkban számoltunk be arról, hogy Székesfehérváron ezidáig ismeretlen tettesek több helyütt rongáltak.

Szanyi-Nagy Judit

as

Az érintett területek közül több az önkormányzathoz tartozott, míg egy rasszista önkényuralmi jelképet ábrázoló falfirkát magántulajdonú épületre festettek.

Ezzel kapcsolatban megkerestük a Széchenyi úti ingatlan közös képviselőjét, Karikás Antalt, aki elmondta: ha jelzik – elsősorban – a lakók a hasonló problémákat, azonnal megkezdik azok orvoslását. Így történt ez most is: a falfirka lekerült a falról.

- Saját költségen kell – a felület jellegétől függően – eltakaríttatnunk a feliratokat, szennyeződéseket. Mivel esetünkben kerámiacsempéről beszélünk, így a graffitit le kell dörzsölnünk. Ahol nincsen kerámia, ott az adott színre festetjük vissza a falat, amelynek költsége négyzetméterenként háromezer forint – részletezi Karikás Antal.

Mint mondja: ez egy rendkívüli kiadást jelent, és bár alapvetően nem számolnak az ilyen költségekkel – hiszen normális esetben nem kellene ilyennek előfordulnia -, szerencsére mindig időben el tudták tüntetni a falfirkákat.

- Az eltávolításra többek között takarító kisiparosokat szoktunk felkérni, akik rendelkeznek a megfelelő anyaggal: kromofággal, hígítóval vagy egyéb graffitieltávolítóval – mondja.

Tapasztalatai szerint az elmúlt években ismét visszatértek több helyen is a városban a falfirkák, melyek többnyire „ártalmatlanok”, mivel nem önkényuralmi jelképeket, csupán nonfiguratív mintákat ábrázolnak.

Mint a közös képviselő kiemelte: a rendőrségi feljelentés egyfajta megoldást jelenthet a problémára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában